Ce arată proteina C reactivă?

1 2 jpg jpeg

Când se impune să faci testul

Valorile normale ale proteinei C reactive sunt de 0-1 mg/L, cele între 1 şi 3 mg/L indică un risc mediu de inflamaţie şi cele între 3-10 mg/L un risc mare de afecţiuni cronice.

Este un test simplu, accesibil, lipsit de riscuri,care măsoară nivelul de proteină C reactivă din sânge.

Se face în mai multe situaţii: după o operaţie (dacă nivelul este ridicat în a treia zi de la intervenţie, atunci există pericolul unei infecţii), pentru identificarea unor infecţii sau boli cronice sau pentru a verifica modul în care funcţionează un tratament.

Ce afecţiuni indică

Testul de sânge care arată nivelul de proteina C reactivă din sânge poate indica boli ale sistemului imunitar, cum este lupusul, artrită, infecţii dentare, cancer limfatic, ateroscleroză sau osteomielită (infecţie a oaselor).

De asemenea, proteina C reactivă este una dintre analizele efectuate în cazul bolnavilor cu infarct miocardic şi pentru a aprecia starea postinfarct.

Cum se recoltează

Proteina C reactivă se recoltează din sângele de la o venă de pe antebraţ.

Anumite circumstanţe influenţează rezultatele şi, de aceea, trebuie semnalate medicului: sarcina, obezitatea, prezenţa unui dispozitiv intrauterin (sterilet) sau folosirea contraceptivelor orale, terapia de substituţie hormonala la menopauză, statinele (medicamente utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului în sânge) sau antiinflamatoarele.

Info

Un test de sânge pentru determinarea valorii proteinei C reactivă în sânge costă maximum 20 de lei.