Când se recomandă radiografia dentară

1 2 jpg jpeg

Radiografia dentară arată prezenţa cariilor, a dinţilor care nu au erupt încă, pierdere de masă osoasă, care nu pot fi observate în timpul unui examen medical obişnuit.

Radiografiile mai sunt recomandate şi pentru a urmări evoluţia după anumite tratamente dentare: după tratamente de canal, după o rezecţie apicală (intervenţie de eliminare a infecţiei de la vrful rădăcinii unui dinte), dar şi pentru evaluarea unui implant dentar.

În timpul radiografiei, pacientul va purta un echipament de protecţie, iar la un moment dat va fi rugat să stea nemişcat aproximativ 20 de secunde, după care imaginea radiologică va apărea pe ecranul unui computer. Cele mai întâlnite tipuri de radiografii dentare sunt cea retroalveolară şi cea panoramică. Radiografia retroalveolară Acestă investigaţie este făcută la nivelul unui dinte sau grup de dinţi, fiind o radiografie de detaliu indicată în detectarea infecţiilor la nivelul vârfului rădăcinii, în evaluarea stării parodontale, vizualizarea morfologiei dintelui înainte de extractie, înainte şi după tratamente endodontice, pentru evaluarea integrării implanturilor, potrivit lui Andrei Tîrpea, medic specialist stomatologie generală, competenţe endodontie şi implantologie, în cadrul Clinicii Atdent.

În urma acestui tip de radiografie pot fi descoperite infecţiile dentare, abcesele, chisturile, tumorile, dar şi modificări osoase legate de anumite boli.

„Acest tip de radiografie este folosită pentru evaluarea în ansamblu a dentiţiei şi a elementelor maxilo faciale înconjurătoare(os maxilar, mandibular, sinusuri maxilare, articulaţie)“, explică Andrei Tîrpea.

Bite-wing este un alt tip de radiografie care vizualizează coroanele unui grup de dinţi atât de pe arcada superioară, cât şi inferioară. „Se utilizează pentru depistarea cariei incipiente şi pentru verificarea adaptării lucrărilor protetice“, a explicat medicul stomatolog.

Preţul unei radiografii panoramice este cuprins între 45 şi 80 de lei, în timp ce o radiografie retroalveolară costă între 15-20 de lei.