Când se recomandă radiografia dentară

1 2 jpg jpeg

Radiografia dentar─â arat─â prezen┼úa cariilor, a din┼úilor care nu au erupt ├«nc─â, pierdere de mas─â osoas─â, care nu pot fi observate ├«n timpul unui examen medical obi┼čnuit.

Radiografiile mai sunt recomandate ┼či pentru a urm─âri evolu┼úia dup─â anumite tratamente dentare: dup─â tratamente de canal, dup─â o rezec┼úie apical─â (interven┼úie de eliminare a infec┼úiei de la vrful r─âd─âcinii unui dinte), dar ┼či pentru evaluarea unui implant dentar.

├Än timpul radiografiei, pacientul va purta un echipament de protec┼úie, iar la un moment dat va fi rugat s─â stea nemi┼čcat aproximativ 20 de secunde, dup─â care imaginea radiologic─â va ap─ârea pe ecranul unui computer. Cele mai ├«nt├ólnite tipuri de radiografii dentare sunt cea retroalveolar─â ┼či cea panoramic─â. Radiografia retroalveolar─â Acest─â investiga┼úie este f─âcut─â la nivelul unui dinte sau grup de din┼úi, fiind o radiografie de detaliu indicat─â ├«n detectarea infec┼úiilor la nivelul v├órfului r─âd─âcinii, ├«n evaluarea st─ârii parodontale, vizualizarea morfologiei dintelui ├«nainte de extractie, ├«nainte ┼či dup─â tratamente endodontice, pentru evaluarea integr─ârii implanturilor, potrivit lui Andrei T├«rpea, medic specialist stomatologie general─â, competen┼úe endodontie ┼či implantologie, ├«n cadrul Clinicii Atdent.

├Än urma acestui tip de radiografie pot fi descoperite infec┼úiile dentare, abcesele, chisturile, tumorile, dar ┼či modific─âri osoase legate de anumite boli.

ÔÇ×Acest tip de radiografie este folosit─â pentru evaluarea ├«n ansamblu a denti┼úiei ┼či a elementelor maxilo faciale ├«nconjur─âtoare(os maxilar, mandibular, sinusuri maxilare, articula┼úie)ÔÇť, explic─â Andrei T├«rpea.

Bite-wing este un alt tip de radiografie care vizualizeaz─â coroanele unui grup de din┼úi at├ót de pe arcada superioar─â, c├ót ┼či inferioar─â. ÔÇ×Se utilizeaz─â pentru depistarea cariei incipiente ┼či pentru verificarea adapt─ârii lucr─ârilor proteticeÔÇť, a explicat medicul stomatolog.

Pre┼úul unei radiografii panoramice este cuprins ├«ntre 45 ┼či 80 de lei, ├«n timp ce o radiografie retroalveolar─â cost─â ├«ntre 15-20 de lei.