Când e nevoie de biopsia cutanată

1 2 jpg jpeg

Biopsia cutanat─â este o investiga┼úie care are scopul de a facilita diagnosticul unei boli de piele sau de a descoperi natura unei leziuni. Biopsia de piele este recomandat─â ┼či efectuat─â de medicul dermatolog, ├«n urma unui consult clinic.

Dr. Lauren┼úiu Vl─âd─âu, medic specialist dermatolog de la clinica Hebra Dermatologie, spune c─â ÔÇ×nu orice afec┼úiune a pielii are nevoie de biopsie pentru diagnostic ┼či tratamentÔÇť. ├Än majoritatea cazurilor, dermatologul poate ├«ndruma pacientul ┼či ├«l poate trata pe baza aspectelor clinice ale afec┼úiunii. ├Äns─â exist─â situa┼úii ├«n care mai multe boli se pot prezenta aproape ├«n acela┼či fel la suprafa┼úa pielii, dar se manifest─â diferit ├«n straturile profunde, iar aceste aspecte se v─âd doar sub microscop.

ÔÇ×├Än aceste cazuri, pentru a decide tratamentul ┼či prognosticul bolii, dermatologul efectueaz─â biopsia cutanat─â. Acest lucru este valabil ┼či ├«n cazul ├«n care este nevoie s─â distingem ├«ntre tumori benigne ┼či maligne, ├«n care tipul celulelor care produc leziunea de la suprafa┼úa pielii este foarte important, mai ales din punctul de vedere al tratamentului ulteriorÔÇť, subliniaz─â dr. Lauren┼úiu Vl─âd─âu.

În ce constă

Biopsia cutanat─â se face cu anestezie local─â. Se folosesc ace sub┼úiri, astfel ├«nc├ót durerea este foarte u┼čor de suportat chiar ┼či de persoanele mai sensibile. Medicul se asigur─â, prin punc┼úionare, c─â pielea este amor┼úit─â. ÔÇ×Pacientul percepe o senza┼úie de presiune, dar nu durere sau ├«n┼úep─âtur─â, deoarece termina┼úiile nervoase pentru durere se afl─â sub ac┼úiunea anesteziculuiÔÇť, precizeaz─â dr. Vl─âd─âu. Apoi, se recolteaz─â buc─â┼úica de piele care urmeaz─â a fi investigat─â ┼či se opre┼čte s├óngerarea prin cauterizare sau cu ajutorul firelor de sutur─â. Acestea sunt ├«nl─âturate ├«ntr-un interval cuprins ├«ntre 7 ┼či 14 zile.

Examenul histopatologic, o etapă esenţială

Dup─â recoltare, segmentul de piele este introdus ├«n formol pentru a evita descompunerea ┼či degradarea biologic─â rapid─â. Ulterior, proba este preluat─â de laboratorul de Anatomie Patologic─â.

Examenul histopatologic const─â ├«n c├óteva procese de prelucrare complexe, care pot dura ├«ntre 3 ┼či 14 zile, ├«n medie. Dup─â ce pielea este supus─â unor proceduri, medicul patolog o analizeaz─â la microscop. Structurile ┼či celulele vor fi evaluate pe o lam─â de sticl─â, iar modul lor de aranjare ┼či caracteristicile individuale ofer─â detalii specifice care ├«l ajut─â pe medicul patolog s─â stabilesc─â diagnosticul final.

Cum îi ajută pe medici

Dermatologii au nevoie de aceast─â investiga┼úie pentru stabilirea diagnosticului, prognosticului ┼či tratamentului diverselor leziuni ┼či afec┼úiuni maligne. Acestea trebuie diferen┼úiate tocmai datorit─â caracteristicilor foarte asem─ân─âtoare de la suprafa┼úa pielii. ÔÇ×Biopsia nu va determina agravarea bolii sau r─âsp├óndirea ├«n s├ónge a celulelor maligne, ├«n cazul ├«n care acestea exist─â. Durerea este u┼čor de tolerat, s├óngerarea este minor─â ┼či infec┼úiile la locul biopsiei sunt foarte rare ┼či tratate cu antibioticeÔÇť, spune Dr. Vl─âd─âu.

Info

├Än urma biopsiei va rezulta o cicatrice minor─â. Aspectul ei, de regul─â, se ├«mbun─ât─â┼úe┼čte cu trecerea timpului.

Exist─â mai multe tipuri de biopsie cutanat─â:

- biopsia excizională înlătură o tumoră sau leziune cutanată în totalitate, cu o margine mică de siguranţă;

- biopsia incizional─â sau par┼úial─â ├«nl─âtur─â doar o por┼úiune din leziune atunci c├ónd aceasta este de dimensiuni mari sau nu se dore┼čte ├«nl─âturarea ├«n totalitate;

- biopsia de tip ÔÇ×punchÔÇť este tot o biopsie par┼úial─â, dar care utilizeaz─â un mic cilindru ascu┼úit, cu diametrul cuprins ├«ntre 3 ┼či 8 mm, pentru recoltarea piesei, f─âc├ónd procedura mai u┼čoar─â ┼či mult mai practic─â.

- biopsia de tip ÔÇ×shaveÔÇť sau prin ÔÇ×b─ârbierireÔÇť ├«nl─âtur─â doar por┼úiunea din leziune aflat─â la suprafa┼ú─â ┼či nu este foarte util─â pentru leziuni profunde sau diagnosticul diverselor boli inflamatorii, unde este necesar─â o analiz─â ├«n profunzime.