B─ât─âi neregulate ale inimii? Iat─â ce analize s─â faci!

2 jpg jpeg

C├ónd ritmul ├«ncetine┼čte sau devine mai alert, atunci este posibil s─â fie vorba de fibrila┼úia atrial─â. Ce se ├«nt├ómpl─â? Atriile se contract─â cu vitez─â ┼či ├«ncep s─â tremure, iar s├óngele nu mai este pompat ├«n mod normal spre ventriculi. Iar acest lucru poate duce la cre┼čterea riscului de accidente cardiovasculare. Explica┼úia este urm─âtoarea: s├óngele r─âm├óne blocat ├«n atrii ┼či se str├ónge sub form─â de cheag. Daca inima pompeaz─â cheagul ├«n sistemul sanguin, acesta poate s─â ajung─â p├ón─â la creier ┼či poate bloca circula┼úia s├óngelui. Astfel, se poate declan┼ča un accident vascular cerebral. Palpita┼úiile, simptom frecvent

Iată care sunt principalele simptome ale fibrilaţiei atriale:

-palpitaţii ale inimii;

-dificultate în respiraţie, senzaţie de sufocare;

-stare pronunţată de oboseală;

-puls neregulat

-stare de ameţeală;

-angină (dureri puternice în piept);

-senza┼úie de le┼čin.

Una dintre cele mai des ├«nt├ólnite cauze ale fibrila┼úiei atriale este hipertensiunea arterial─â. C├ónd cre┼čte presiunea ├«n atrii se produc desc─ârc─âri electrice neregulate ┼či rapide. Acestea anun┼ú─â de obicei fibrila┼úia atrial─â (FA).

Alt motiv care determin─â apari┼úia FA este dat de afec┼úiunile valvelor. Mai precis, c├ónd valva este ├«ngustat─â sau uzat─â, este afectat─â ┼či circula┼úia s├óngelui.

Afectiunile arterelor coronare reprezint─â o alt─â cauz─â care favorizeaz─â declan┼čarea fibrila┼úiei.

Modific─ârile ├«n structura inimii, de la na┼čtere, sunt alte cauze responsabile cu apari┼úia fibrila┼úiei atriale.

Miocardita (boala inflamatorie a miocardului - mu┼čchiul inimii) poate fi ┼či ea o cauz─â pentru declan┼čarea fibrila┼úiei atriale.

Nu ├«n cele din urm─â, consumul de substan┼úe excitante precum alcoolul, cocaina, metamfetamine, excesul de nicotin─â ┼či de cafein─â.

Electrocardiograma nu doare ┼či presupune verificarea activit─â┼úii inimii prin ata┼čarea unor electrozi pe piele.

Ace┼čtia m─âsoar─â ritmul ┼či impulsurile electrice care pleac─â de la inim─â.

Prin această investigaţie, se înregistrează 24 de ore continuu ritmul inimii, pentru a diagnostica toate episoadele de fibrilaţie atrială din acest timp.

Prin testul de sânge se pot exclude alte afecţiuni ale sângelui sau anomalii în concentraţie.

Undele ultrascurte arat─â capturi cu activitatea inimii. Prin ecografia cardiac─â sunt vizate modific─ârile din structura valvelor ┼či a pericardului (┼úesutul din jurul inimii). Aceast─â investiga┼úie ajut─â ├«n m─âsurarea dimensiunilor atriilor.

Procedura presupune preluarea de imagini ale atriilor cu ajutorul ultrasunetelor. Se folose┼čte o sond─â care este plasat─â ├«n esofag (se afl─â chiar ├«n fa┼úa inimii), de unde se genereaz─â ultrasunete. Ecografia cardiac─â transesofagian─â poate determina cu mai mult─â precizie cheagurile de s├ónge din atrii.