Analize pe care trebuie să le faci când te doare capul

1 2 jpg jpeg

Migrena este cea mai frecvent─â cauz─â pentru durerile severe de cap - aproximativ 20% din femei ┼či 6% din b─ârba┼úi sunt afecta┼úi. Acestea sunt asociate de regul─â cu alte simptome (grea┼ú─â, v─ârs─âturi, sensibilitate la lumin─â sau la zgomot).

├Än general sunt agravate de activitatea fizic─â sau determin─â evitarea activit─â┼úii fizice. Cu toate acestea, c├ónd durerile de cap apar pe perioade mai lungi de timp este indicat s─â mergi la un consult medical pentru a vedea care sunt cauzele care duc la apari┼úia lor ┼či pentru a primi tratamentul corespunz─âtor.

Analize pe care trebuie să le faci când te doare capul: analize de sânge

De cele mai multe ori, medicii recomandă anumite analize de sânge care pot ajuta la depistarea factorilor care provoacă migrenele.

Printre acestea se num─âr─â cele de biochimie (verific─â anumi┼úi markeri care indic─â posibilele inflama┼úii din organism, mai ales dac─â exist─â cauze de natur─â infec┼úioas─â), hemoleucograma (ofer─â informa┼úii despre nivelul globulelelor ro┼čii, a celor albe, dar ┼či despre trombocite ÔÇô cre┼čterea sau sc─âderea num─ârului lor indic─â factorii care favorizeaz─â apari┼úia migrenelor), dar ┼či glicemia (poate da indicii despre un eventual diabet zaharat).

Analize pe care trebuie s─â le faci c├ónd te doare capul: se poate indica ┼či o ecografie abdominal─â

Una dintre investiga┼úiile care poate ajuta la depistarea cauzelor ce duc la apari┼úia durerilor frecvente de cap este ┼či ecografia abdominal─â.

Mai exact, procedura poate ajuta la punerea diagnosticului de calculi renali (pietre la rinichi), pietre la fiere sau chiar o inflama┼úie a vezicii biliare. Printre simtomele care pot indica prezen┼úa acestor afec┼úiuni se num─âr─â ┼či durerile frecvente de cap.

De asemenea, medicul mai poate recomanda realizarea unei puncţii lombare, investigaţie prin care se poate analiza lichidul cerebrospinal în cazul în care se suspectează meningită sau tuberculoză.

Investigaţiile neurologice, printre analizele pe care trebuie să le faci când te doare capul

Există afecţiuni neurologice care se pot manifesta prin dureri de cap ce apar frecvent, de aceea de multe ori medicul de familie îţi poate da trimitere către neurolog.

Prin intermediul evalu─ârii neurologice, dar ┼či a unui RMN sau CT (computer tomograf), specialistul poate stabili dac─â este vorba despre o tumoare intracranian─â sau de un chist ce a ap─ârut la nivel cerebral.

Analize pe care trebuie s─â le faci c├ónd te doare capul: control oftalmologic ┼či ORL

Cauzele care pot duce la apari┼úia durerilor de cap frecvente pot fi depistate at├ót ├«n urma unui control oftalmologic, c├ót ┼či a unui consult ORL. ┼×i asta deoarece tulbur─ârile de vedere, dar ┼či unele din sfera ORL (cum este otita ┼či sinuzita) se pot manifesta prin nepl─âcutele dureri de cap.

├Än anumite situa┼úii, medicul mai poate recomanda pentru depistarea cauzelor ┼či investiga┼úille endocrinologice (de multe ori tulbur─ârile hormale din organism se pot manifesta prin dureri de cap care apar la interval scurte de timp).