Analize de făcut la 40 de ani pentru femei

1 2 jpg jpeg

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei - mamografie

O depistare precoce a cancerului la san creşte simţitor şansele de vindecare. Dacă se intervine chirurgical la timp, celulele cancerigene sunt uşor de tratat. În plus, se împiedică invadarea ganglionilor limfatici şi a altor organe precum plămânii sau creierul.

Astfel, între 40 şi 50 de ani (grupa cu cel mai mare risc), acest test trebuie repetat în fiecare an.

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei - testul de depistare a cancerului de col uterin

Cervixul este porţiunea cea mai joasă şi mai îngustă a uterului (organul cavitar, sub formă de pară în care creşte fătul). Cervixul face legătură între uter şi vagin. Infecţia cu virusul papiloma este cauza majoră a declanşării cancerului. Cea mai eficientă metodă de tratament începe cu depistarea precoce a bolii. Testul

Papanicolau poate descoperi celule precanceroase pe suprafaţă colului, celule ce pot fi îndepărtate înainte de a se transformă în cancer.

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei - colonoscopie

Cancerul de colon se află pe locul trei al principalelor cauze de deces în rândul femeilor, după cancerul de san şi de plămâni. Cea mai bună modalitate de a preveni această boală este depistarea polipilor de pe colon înainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie făcută regulat după depăşirea vârstei de 50 de ani şi chiar mai devreme dacă există în familie precedent.

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei - test pentru depistarea osteoporozei

Sănătatea osoasă devine un subiect sensibil pentru femeile de peste 40 de ani, care încep să fie expuse unei predispoziţii majore la osteoporoză. Introduceţi în dietă cât mai multe surse naturale de calciu şi discutaţi cu medicul personal despre posibilitatea administrării unui supliment alimentar cu calciu şi vitamina D (această vitamina este esenţială pentru absorbţia calciului în oase).

Tot medicul va poate recomanda, după caz, un test de absorbţiometrie (pentru măsurarea densităţii osoase). În acest fel, puteţi să cunoaşteţi în timp util dacă există o susceptibilitate la osteoporoză.

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei - monitorizarea tiroidei

Bolile tiroidiene sunt mai frecvente în rândul femeilor de vârstă mijlocie, de aceea este recomandat să întrebi medicul dacă nu ar fi cazul să faci analize specializate în acest sens.

Analize de făcut la 40 de ani pentru femei - control oftalmologic

Glaucomul este o boală a ochiului care afectează nervul optic gradual până când se ajunge la orbire. Din păcate, efectul este ireversibil. În plus, foarte îngrijorător este faptul că orbirea se poate instala chiar înainte de a va da seama de simptome. O măsurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Orice femeie sănătoasă în vârstă de până în 40 de ani trebuie să-şi facă această analiză o dată la 2-4 ani. Consultaţi medicul specilist pentru a va spune dacă există factori de risc ce ar determina prezenţa pentru test mai des.