Afecţiuni depistate de coprocultură

1 2 jpg jpeg

Coprocultura este o analiză microbiologică, folosită pentru identificarea virusurilor şi a bacteriilor cauzatoare de infecţii. De obicei, materiile fecale conţin microbi saprofiţi normali, care ajută la descompunerea resturilor de alimente din intestin. Există cazuri acest mediu este populat şi de agenţi patogeni ce provoacă infecţii.

Coprocultura foloseşte ca metodă de lucru examinarea unei mostre de materii fecale prin analiza microscopică. Mostra se colectează într-un recipient steril iar această procedură poate fi realizată acasă sau la spital. Se recoltează 3-5 g de materii fecale; în cazul scaunului lichid se recoltează jumătate de recipient.

Când este indicată

În general, coprocultura este efectuată pentru a stabili cauzele unor simptome frecvente precum diaree, balonări, stări de greaţă şi vomă, dureri şi crampe abdominale însoţite sau nu de febră. Prin coprocultură se pune în evidenţă prezenţa unor microbi precum salmonella, campylobacter, Escherichia coli, Yersinia enterocolita sau Clostridium. Acestea pot provoca toxiinfecţie alimentară, inflamaţii ale intestinelor sau boli ale sistemului digestiv. De asemenea, coprocultura poate depista prezenţa leucocitelor şi a sângelui ascuns din materiile fecale, dar şi descoperirea oxiurilor sau infecţia cu giardia.

Ce poate afecta testul

Unele medicamente precum antibioticele pot influenţa rezultatele testului. Tocmai de aceea este indicat să informezi medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care îl urmezi. Rezultatele fals-pozitive sau fals-negative pot apărea şi din cauza nerespectării normelor de igienă în timpul prelevării probei fecale.

Bine de ştiut

Cu trimitere de la medicul de familie sau de la cel de specialiate, analiza se face gratuit. Preţul ei variază între 38 şi 150 de lei în sistemul medical privat.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie

Coprocultura, aşa cum îi spune numele, reprezintă efectuarea de culturi bacteriene din materiile fecale cu scopul de a identifica germeni (microbi) patogeni. Această investigaţie este indicată, de regulă, în bolile diareice severe, invazive, însoţite de eliminarea de sânge în materiile fecale şi ajută la descoperirea cauzei bolii.