5 motive pentru care trebuie să mergi periodic la ginecolog

image

Mersul la ginecolog trebuie să facă parte din rutina de întreținere a sănătății a oricărei femei. Este important să mergi periodic la ginecolog pentru a depista orice problemă în stadiul incipient (în cazul în care aceasta există) și la specialiști care să îți ofere toate informațiile.

Iată cele mai importante 5 motive pentru care trebuie să te programezi la ginecologie.

1. Menținerea sănătății generale

Întrucât anumite boli de natură ginecologică pot avansa în așa fel încât să perturbe sănătatea generală a femeii, programările anuale la ginecolog ar trebui să fie o prioritate. Astfel, în urma controlului, poți afla dacă ai anumite afecțiuni și cum le poți trata.

2. Testul Papanicolau

Testul Papanicolau (PAP) este un control de rutină, care trebuie efectuat anual de orice femeie, deoarece este foarte util în screeningul cancerului de col uterin. Proba este analizată în laborator și precizează dacă sunt indicatori anormali sau posibile tumori. Practic, identifică celulele anormale înainte ca acestea să devină maligne. Conform Mayo Clinic, testarea este recomandată femeilor între 21 și 65 de ani.

3. Monitorizarea sănătății reproductive

Ginecologul te poate ajuta să îți monitorizezi sănătatea reproductivă. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, nu trebuie să uiți de programările la doctor. Pe lângă faptul că îți poate confirma sarcina, te ajută să monitorizezi evoluția acesteia până ce naști. În plus, mai poți discuta cu medicul tău și despre metodele contraceptive, dacă acesta este un aspect de interes pentru tine. Deoarece pe piață există mai multe alternative, ginecologul îți poate recomanda metoda potrivită pentru tine.

4. Depistarea infecțiilor

Secrețiile anormale pot fi un semn de infecție. În acest caz, se recomandă un examen bacteriologic pentru a depista agentul patogen. Trebuie să știi că aceste infecții pot cauza probleme mai grave precum infertilitatea. Deci cel mai bine este să te prezinți din timp la doctor și să remediezi situația.

5. Depistarea altor afecțiuni

Dacă ai observat sângerări anormale, disconfort în timp ce urinezi, dureri în timpul actului sexual, trebuie neapărat să mergi la medic pentru a vedea care este cauza. Astfel de simptome pot semnaliza prezența unei infecții urinare sau chiar a unor afecțiuni mai grave.

În concluzie, nu amâna acest consult de rutină, deoarece te poate salva de o mulțime de neplăceri pe care le poți evita prin prevenție. Consultul ginecologic nu este dureros.

Sursa foto: pexels