10 cauze ale tensiunii sc─âzute

1 2 jpg jpeg

Hipotensiunea arterial─â scade volumul fluxului sanguin c─âtre creier ┼či alte organe vitale. Acest lucru duce la o reducere a aprovizion─ârii cu oxigen ┼či nutrien┼úi a acestor organe, care nu mai pot func┼úiona ├«n parametri normali. Dar hipotensiunea ar putea fi, de asemenea, un semn al unei afec┼úiuni mai grave. Iat─â 10 dintre cauzele care duc la sc─âderea tensiunii! 1. Hipotensiunea ortostatic─â sau postural─â apare ca urmare a sc─âderii bru┼čte a tensiunii arteriale atunci c├ónd ne schimb─âm pozi┼úia corpului, din a┼čezat sau culcat ├«n picioare. Ea ├«i afecteaz─â mai des pe cei ├«n v├órst─â.

2. Hipotensiunea mediat─â neuronal are loc dup─â ce persoana afectat─â a suferit o durere acut─â sau o emo┼úie intens─â. Aceasta este denumit─â sincop─â. Copiii cu v├órste mici au o predispozi┼úie mai puternic─â la acest tip de tensiune arterial─â sc─âzut─â, care va disp─ârea ├«n timp. Tot la ei, riscul de a-┼či pierde cuno┼čtin┼úa ca urmare a sc─âderii tensiunii este mai mare.

3. Unele persoane pot avea o tensiune arterial─â sc─âzut─â dup─â o mas─â copioas─â. Aceasta se nume┼čte hipotensiune postprandial─â.

4. Un alt factor care poate determina o scădere a tensiunii arteriale este deshidratarea. Aceasta apare atunci când pierderea de lichide corporale are loc mai repede decât de obicei. Vărsăturile, febra, diareea acută sau un efort foarte mare în timpul unui antrenament sportiv pot duce la deshidratare.

Cite┼čte ┼či: Ce simptome poate da sc─âderea tensiunii arteriale

5. Hipotensiunea poate fi un simptom al unor afecţiuni medicale: tulburări tiroidiene, boala lui Addison, hipoglicemia (scăderea nivelului de zahăr din sânge), o afecţiune neurologică (cum este boala Parkinson).

6. Tensiunea sc─âzut─â poate fi consecin┼úa unei boli cardiace - bradicardie ÔÇô b─ât─âi rare ale inimii, tahicardie ÔÇô b─ât─âi frecvente ale inimii, insuficien┼úa cardiac─â, miocardita, pericardita, steonoza aortic─â -, a unei boli arteriale sau venoase.

7. Unele medicamente indicate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, a anginei, a bolii Parkinson sau a depresiei.

8. Sarcina. Sistemul circulator al femeii se modific─â ├«n timpul sarcinii. Vasele de s├ónge se dilat─â u┼čor, ceea ce contribuie la sc─âderea tensiunii arteriale. Aceste modific─âri dispar, de obicei, dup─â na┼čtere.

9. Un accident. Hipotensiunea poate s─â apar─â brusc ├«n urma unui ┼čoc puternic, a unei hemoragii interne sau externe sau a arsurilor.

poate fi, de asemenea, cauza tensiunii sc─âzute.

┼óin├ónd cont de faptul c─â tensiunea arterial─â trebuie luat─â ├«n seam─â ┼či controlat─â, medicii recomand─â tuturor s─â fac─â periodic controale medicale, s─â ├«┼či m─âsoare des tensiunea ┼či, desigur, s─â adopte un stil de via┼ú─â s─ân─âtos ┼či o alimenta┼úie potrivit─â problemelor cu care se confrunt─â.

Medicul curant va recomanda fiec─ârui pacient ├«n parte solu┼úiile cele mai potrivite ├«n func┼úie de v├órst─â, stare de s─ân─âtate ┼či simptome, ├«ns─â schimbarea obiceiurilor care au dus la o tensiune arterial─â sc─âzut─â este o condi┼úie de care orice persoan─â trebuie s─â ┼úin─â cont.

2 jpg jpeg

Dr. Otilia Motoi, specialist boli interne, Spitalul Fundeni, Bucure┼čti, medicinternist.ro

De┼či, ├«n mod curent valoarea minim─â normal─â a tensiunii arteriale este 12/8cmHg, exist─â destul de multe persoane care au tensiunea 9-12/5,5-8cmHg, f─âr─â s─â aib─â niciun simptom. ├Än principiu, ├«n lipsa altor simptome, este acceptat─â ca tensiune normal valoarea permanent─â de peste 9/6cmHg.

Este evident c─â dac─â o persoan─â are permanent valoarea tensiunii de 12/6, o valoare de 9/6 reprezint─â pentru ea tensiune arterial─â sc─âzut─â, ┼či este urmat─â, de obicei, de simptome mai mult sau mai pu┼úin nepl─âcute. ├Än cazul sc─âderii tensiunii arteriale, dup─â anamneza ┼či examinarea pacientului medicul curant poate considera c─â sunt necesare unele dintre urm─âtoarele explor─âri: monitorizare Holter pe 24 de ore a tensiunii arteriale, hemograma, ionograma, analize de urin─â, electrocardiograma, ecografia cardiac, m─âsurarea cortizolului plasmatic, testul Tilt pentru hipotensiunea postural ┼či examinare neurologic─â.