Ajută-ţi digestia de Sărbători!
Problemele digestive sunt frecvente de Sărbători din cauza exceselor pe care suntem tentaţi să le facem, dar şi a faptului că mâncărurile de sezon sunt, în general, alimente greu digerabile, cu multe grăsimi şi zahăr. Câteva trucuri te pot ajuta să eviţi problemele şi să te bucuri de Sărbători liniştite.
Grăsimile şi proteinele, doar în cantităţi mici
Durerile abdominale, greţurile, refluxul gastro-esofagian, vărsăturile şi tulburările de tranzit sunt simptome extrem de neplăcute care pot apărea din mai multe motive în urma meselor de Sărbători. În primul rând poate fi vorba despre faptul că aţi ţinut post, prin urmare, brusc, organismul trebuie să facă faţă grăsimilor şi proteinelor ingerate. În această situaţie, trecerea trebuie să fie treptată, astfel încât solicitarea asupra digestiei să nu fie atât de mare. Alimentele bogate în grăsimi şi proteine (carnea, ouale, maionezele) trebuie consumate în cantităţi mici astfel încât să ofere organismului posibilitatea să se adapteze. Cantiatea contează, iar consumul excesiv face rău întodeauna, indiferent cât de bună este digestia ta în mod obişnuit. Dacă la o cantitate mare de alimente grase şi dulci se adugă şi alcool în exces, atunci problemele vor apărea cu siguranţă.
Cărbunele medicinal reduce din suferinţă
Mesele copioase se digeră lent, iar acest lucru produce balonare şi discomfort, dar carbunele medicinal îţi poate fi de folos în această situaţie. El poate fi luat preventiv, sau în momentul în care starea de rău se instalează. De asemenea, poate fi şi un bun laxativ.
Mişcare după masă
Digestia este mult mai bună dacă după masa nu te odihneşti ci ieşi la o plimbare scurtă. Secreţia de enzime digestive se va ameliora şi va ajuta la evitarea problemelor ce pot să apară după o masă copioasă. De asemenea, mişcarea contribuie şi la prevenţia tulburărilor de tranzit intestinal.
Enzimele digestive stimulează digestia lentă
Enzimele digestive secretate de sistemul gastrointestinal au rolul de a descompune alimentele şi nutrienţii şi ajută la absorbţia acestora. Aceste enzime sunt eliberate de celule specializate la nivelul gurii, stomacului, pancreasului şi intestinului subţire. Funcţiile acestor enzime sunt completate de acţiunea acidului gastric şi a secreţiei biliare. Un aport extern de enzime digestive poate ajuta organismul să facă faţă meselor copioase, pentru că stimulează digestia lentă ajutând la descompunerea alimentelor.