Află ce greșeli pot agrava mătreața

Mătreața poate fi supărătoare, iar o serie de greșeli în ritualul tău de îngrijire pot să o agraveze.

Mătreața este o afecțiune a scalpului care poate să creeze mâncărime și care afectează jumătate dintre adulți, spune Lucy Chen, MD, FAAD, un dermatolog certificat la Riverchase Dermatology din Miami, citat de Livestrong.com

Această problemă neplăcută apare adesea atunci când există la nivelul scalpului o creștere excesivă a unei ciuperci numite Malassezia globose care se hrănește cu uleiuri de pe scalp, spune dr. Chen. „Când ciuperca începe să acționeze și să descompună uleiul de e scalp, unii oameni pot simți iritații”, explică ea.

matreata jpg

Ciuperca specifică mătreții iubește părul gras. Foto: Shutterstock

Când se întâmplă acest lucru, organismul va crește viteza cu care celulele pielii se reînnoiesc, formând fulgii de mătreață. Deoarece această drojdie se hănește cu uleiul de pe scalp, persoanele cu pielea grasă sunt cele mai predispuse la mătreață, adaugă dr. Chen. Cu alte cuvinte, cu cât este mai mult ulei disponibil, cu atât mai multă „hrană” pentru ca această ciupercă să înflorească.

Pe lângă exiostența ciupercii, și pielea grasă, alte cauze ale mătreții includ pielea uscată, sensibilitatea la produsele de îngrijire a părului (dermatită de contact) și afecțiuni cum ar fi psoriazisul și eczema, potrivit Clinicii Mayo.

Uneori, propriile noastre obiceiuri pot inflama pielea și încuraja neintenționat mătreața. Dr. Chen arată câteva greșeli comune care înrăutățesc mătreața și explică ce ar trebui să faci în schimb pentru a lupta împotriva ei.

Menține părul curat

Deoarece pielea uscată poate genera fulgi de mătreață, mulți oameni cred că spălarea părului mai rar este răspunsul, dar aceasta este o greșeală majoră. „ Dacă nu vă spălați suficient părul se poate acumula ulei, provocând și mai multă mătreață”, spune dr. Chen.

Ciuperca vinovată pentru mătreață prosperă și în medii calde și umede așa că spălarea după o sesiune de sport este deosebit de importantă pentru a descuraja mătreața.

Persoanele cu păr gras sau fin ar trebui să facă baie de câte ori este nevoie pentru a evita îngrășarea părului, altrnând șampoanele.

Nu folosi apa fierbinte

Face rău scalpului, deoarece poate elimina umiditatea naturală a părului și, de asemenea, poate slăbi rădăcinile, spune dr. Chen. Mătreața se poate dezvolta atunci când aveți pielea uscată și iritată, iar o soluție poate fi să folosiți un șampon ușor spum,ant cu apă călduță.

Nu agresa scalpul

Mătreața produce mâncărime și frecarea scalpului poate fi tentantă, dar lezează piele și vă poate face scalpul sensibil la infecții, spune dr. Chen. De aceea, este nevoie să vă spalăți masând ușor șamponul la rădăcini, și să clătiți apoi cu apă călduță

Evită aerul fierbinte

„Uscarea părului la căldură mare poate face ca umiditatea naturală a scalpului să se evapore mai repede”, spune dr. Chen. „Ați putea deteriora, de asemenea, stratul exterior al scalpului, care acționează ca o apărare pentru a bloca umiditatea esențială”, adaugă ea.

Dr. Chen recomandă să nu folosiți foenul la o temperature pe care nu o ăuteți suporta pe dosul palmei. De asemenea, recomandă și aplicarea unui strat de produs protector  termic pe păr înainte de uscare.

Alege produsele blânde

Ingredientele din produsele de spălare vă pot inflama și irita și mai mult scalpel. „Produsele cu ingrediente sintetice precum sulfații, parabenii, parfumurile sintetice și gudronul de cărbune pot face mai mult rău decât bine”, spune dr. Chen, de aceea trebuie evitate.

Citește și Iată care sunt semnele glicemiei crescute.