Afecţiuni care dau oboseală

1 oboseala jpg jpeg

Stare cunoscut─â fiec─âruia dintre noi, oboseala este modalitatea prin care organismul ne spune c─â are nevoie de o pauz─â pentru refacere. Alteori, epuizarea poate fi pus─â pe seama unor boli.

Adesea, oboseala se instaleaz─â ca urmare a unui mod de via┼ú─â dezordonat sau dup─â un tratament cu antibiotice, sedative, antialergicele sau anxiolitice. Este bine s─â citim prospectul medicamentelor pentru a afla dac─â ce sim┼úim este o reac┼úie advers─â pasager─â sau nu. De obicei, oboseala dispare la sf├ór┼čitul convalescen┼úei, dac─â ├«n aceast─â perioad─â ai ┼úinut seama de nevoile organismului. Dac─â totu┼či, aceast─â stare persist─â, este bine s─â mergi la doctor.

Anemia epuizeaz─â organismul

Oboseala poate fi cauzat─â ┼či de anemie. Dac─â e┼čti palid ┼či te sim┼úi epuizat, lipsit cu totul de energie, trebuie c─âutat─â cu aten┼úie cauza. Uneori poate fi vorba despre o s├óngerare care trece neobservat─â ÔÇô un ulcer, o lips─â de fier sau, ├«n cazul femeilor, a unei menstrua┼úi abundente. ├Än acest caz, sunt necesare analize de s├ónge ├«n urma c─ârora medicul va trage concluziile.

Când poate fi semn de diabet

Diabetul zaharat, cel de tip 1, care apare la persoanele tinere, poate fi ÔÇ×anun┼úatÔÇŁ ┼či prin oboseal─â, pe l├óng─â sete excesiv─â, urin─âri dese, gur─â uscat─â ┼či sc─âdere ├«n greutate. De asemenea, oboseala este un posibil simptom al diabetului de tip 2. ├Än toate situa┼úiile, trebuie m─âsurat─â glicemia.

Gripa ne las─â f─âr─â vlag─â

Gripa este una dintre afec┼úiunile care ne ÔÇ×gole┼čteÔÇŁ de energie. Adesea, oboseala specific─â acestei infec┼úii este destul de pronun┼úat─â, pun├óndu-ne la pat c├óteva zile bune. ┼×i cum ne afl─âm ├«n plin sezon de grip─â, urmeaz─â recomand─ârile medicilor pentru a preveni aceast─â infec┼úie: respect─â regulile de igien─â, evit─â locurile aglomerate ┼či consum─â c├ót mai multe fructe ┼či legume proaspete. O citronad─â ├«ndulcit─â cu miere ┼či un m─âr ├«n fiecare zi pot ┼úine la distan┼ú─â bolile de sezon.

Astenia, frecvent─â la fum─âtori

Fum─âtorii ├«mp─âtimi┼úi se pl├óng adesea c─â sunt permanent obosi┼úi. Este firesc, pentru c─â, ├«n cazul lor, se reduce aportul de oxigen c─âtre celule. De asemenea, la fum─âtori, se observ─â o ├«ngustare a vaselor de s├ónge, fapt ce conduce spre aceea┼či lips─â de oxigenare. Oboseala, ├«n acest caz, se asociaz─â cu durerea de cap ┼či poate s─â apar─â chiar ┼či la persoanele nefum─âtoare care se afl─â ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«n care se fumeaz─â.

Simptom al depresiei

├Än unele cazuri, oboseala este ┼či semn de depresie. Cum po┼úi s─â-┼úi dai seama? Relativ u┼čor. Dac─â te treze┼čti greu ┼či neodihnit, dar pe m─âsur─â ce te pui ├«n mi┼čcare ├«ncepi s─â-┼úi revii, sim┼úindu-te ├«n continuare lipsit de chef, ab─âtut cu sau f─âr─â motiv evident, este posibil s─â ai de-a face cu depresia. Nu o ignora, cere ajutorul unui psiholog.

BINE DE ┼×TIUT

Oboseala accentuat─â mai poate fi cauzat─â de: apnee de somn, stres, alimenta┼úie dezechilibrat─â, diverse infec┼úii (cu virusuri, bacterii sau parazi┼úi), tulbur─âri endocrine (hipo- ┼či hipertiroidie), boli cardiovasculare ┼či respiratorii, cancer, sarcin─â sau probleme neurologice.