8 sfaturi de la medic pentru a preveni enterocolita

1 enterocolita jpg jpeg

Dup─â un an de restric┼úii, ├«nceputul verii ne-a adus aminte de emo┼úiile pe care le aveam ├«nainte de a merge ├«n vacan┼ú─â ├«n copil─ârie. Numai c─â maturitatea a adus cu sine ┼či alte responsabilit─â┼úi. Ne c─âut─âm destina┼úiile ideale ┼či parc─â toate ni se par de vis dup─â un an restrictiv. Ne facem din nou lista cu ceea ce vom avea ├«n bagaje, num─âr─âm prietenii cu care vom merge ├«n concedii ┼či ne planific─âm iar activit─â┼úile de relaxare.

Numai c─â, pentru a avea un concediu reu┼čit, trebuie s─â lu─âm ├«n considerare ┼či pericolele medicale. ÔÇŁCazurile de enterocolit─â sunt mult mai frecvente pe perioada sezonului estival pentru c─â m├ónc─ârurile se altereaz─â mult mai rapid din cauza c─âldurii. ├Än general, ├«n aproximativ 70% din cazuri, cauza enterocolitei este reprezentat─â de ap─â sau alimentele contaminate. Diareea este cea mai frecventa problema medicala atunci cand calatorim, iar bacteriile enterice patogene sunt responsabile de 60-80% din aceste situa┼úii. Manifest─ârile constau ├«n crampe abdominale, scaune diareice, uneori v─ârs─âturi ┼či febr─â, explic─â dr. Elena Ciuperc─â, medic gastroenterolog DigestMed. 

Boala apare ├«n urma prepar─ârii termice necorespunz─âtoare a alimentelor sau a consumului de ap─â contaminat─â. Din cauza episoadelor de vom─â ┼či de diaree se poate ajunge la deshidratare, care duce la dezechilibre hidroelectrolitice. ├Än cazul sugarilor, a b─âtr├ónilor sau a persoanelor care sufer─â de boli cronice, aceste dezechilibre sunt periculoase, deoarece pot pune via┼úa ├«n pericol.

stanga
dreapta
2 dr elena ciuperca digestmed jpg jpeg

Experimenteaz─â cu m─âsur─â ┼či fii preg─âtit cu un kit de urgen┼ú─â Pentru ca vacan┼úa s─â nu se transforme ├«ntr-o surs─â de stres, medicul Elena Ciuperc─â face c├óteva recomand─âri care s─â te ajute s─â-┼úi p─âstrezi s─ân─âtatea sistemului digestiv:

Cunoa┼čte-┼úi corpul. Fii atent la ceea ce ├«┼úi face bine ┼či ce nu ┼či fere┼čte-te de alimentele sensibile. 

F─â-┼úi o list─â de alimente pe care corpul t─âu le cunoa┼čte ┼či tolereaz─â bine. Indiferent de ┼úara sau continentul pe care vei merge, exist─â mereu c├óteva alimente ÔÇ×universaleÔÇŁ din care s─â alegi, ca, de exemplu, orez, paste, cartofi, iaurt.

┼óine cu tine un kit de urgen┼ú─â. Acesta poate con┼úine s─âruri de rehidratare, probiotice, chiar ┼či un tratament pentru enterocolit─â stabilit ├«mpreun─â cu medicul. Nu uita de solu┼úia dezinfectant─â. ÔÇ×Medicamentele antiemetice pe baza de domperidona sau metoclopramid, antispasticele, antisecretoriile (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol, rabeprazol, famotidina), diosmectita, racecadotrilul, loperamidul sunt medicamentele care ar putea s─â te ajute. Nu recomand folosirea vreunui antibiotic ├«n lipsa unei prescrip┼úii de la medicÔÇŁ, spune Dr. Ciuperc─â.

Bea numai ap─â ├«mbuteliat─â. ÔÇ×Alimentele cu riscul cel mai mare de a produce diareea ├«n timpul deplas─ârilor sunt cele consumate f─âr─â preparare termic─â, apa potabil─â local─â, fructele crude sp─âlate cu apa local─â, cuburile de ghea┼ú─â, alimentele oferite de negustorii ambulan┼úi pe str─âzi, carne insuficient preparat─â termic. Sunt lipsite de risc b─âuturile ├«mbuteliate industrial, apa plat─â, vinul, berea, cafeaua ┼či ceaiul fierbinte. Apa local─â nu produce ├«mboln─âviri dac─â este consumat─â fiart─â ┼či r─âcit─âÔÇŁ, explic─â medicul.

Nu experimenta chiar toate nout─â┼úile culinare. Sunt tentante, par delicioase ┼či toat─â lumea m─ân├ónc─â din ele. ├Äns─â, mai ales c├ónd e vorba despre m├óncare stradal─â, e mai bine s─â fii precaut ┼či s─â alegi ce testezi doar ├«n urma recomand─ârilor bazate pe igiena verificat─â. ├Än plus este foarte posibil ca stomacul t─âu s─â nu reac┼úioneze mereu bine la condimente noi.

Nu m├ónca mai mult dec├ót ├«┼úi trebuie. Suntem tenta┼úi s─â umplem farfuria mai mult ├«n vacan┼ú─â. ├Än parte pentru c─â suntem mai ÔÇ×relaxa┼úiÔÇŁ cu dieta, ├«n parte pentru c─â suntem curio┼či. ├Äns─â, un stomac suprasolicitat poate reac┼úiona nepl─âcut. 

Mergi la toalet─â ori de c├óte ori ai nevoie ┼či, foarte important, spal─â-te foarte bine pe m├óini de fiecare dat─â.

Conserv─â alimentele corespunz─âtor. Mai bine arunci restul de sandvi┼č de la micul dejun dec├ót s─â ├«l por┼úi ├«n rucsac 3 ore prin c─âldur─â ├«nainte de a-l consuma la ora pr├ónzului. 

Dac─â totu┼či ajungi ├«n situa┼úia ├«n care suferi de o problem─â digestiv─â ├«n vacan┼ú─â, iat─â ce po┼úi face.

ÔÇŁPentru primele 12-24 ore se recomand─â ├«n primul r├ónd o hidratare adecvat─â; ├«n m─âsura ├«n care sunt tolerate se pot consuma: sup─â de zarzavat normal s─ârat─â, ap─â plat─â, ceai de ment─â, orez fiert, morcov fiert. Dup─â aceast─â perioad─â, se adaug─â p├óine pr─âjit─â, pilaf de orez cu morcov, sup─â de legume pasate cu carne slab─â, pesmet, carne slab─â fiart─â sau gr─âtar. Se continu─â hidratarea cu ap─â plat─â, s─âruri de rehidratare oral─â, ceai de ment─â ne├«ndulcit sau ├«ndulcit cu glucoz─â. Apoi se adaug─â ├«n diet─â br├ónz─â de vaci proasp─ât─â, iaurt ├«n cantit─â┼úi mici, progresive, ou fiert tare, peri┼čoare dietetice fierteÔÇŁ, explic─â Dr. Elena Ciuperc─â.

De asemenea, este recomandat s─â evi┼úi ┼či c├óteva tipuri de alimente ├«n aceast─â perioad─â. Este vorba despre fructe ┼či legume crude , salat─â de vinete, m├ónc─âruri grase, afum─âturi, ciocolat─â, condimente iu┼úi, sucuri de fructe, lapte ┼či produse de lapte nefermentate. 

Când trebuie consultat medicul

Sunt cazuri ├«n care solu┼úiile prezentate mai sus nu sunt suficiente ┼či problemele persist─â: ÔÇŁAtunci c├ónd apare deshidratarea, c├ónd sunt v─ârs─âturi repetate ce ├«mpiedic─â aportul de lichide, c├ónd exist─â s├ónge ├«n v─ârs─âtur─â sau ├«n scaun, v─ârs─âturi sau diaree care persist─â, febr─â ├«nalt─â care nu scade este important─â prezentarea la medic. De asemenea, pacien┼úii v├órstnici, diabetici, cu imunodepresie ┼či femeile gravide sunt pacien┼úi cu risc crescut ┼či necesit─â evaluare medical─âÔÇŁ, ne avertizeaz─â Dr. Elena Ciuperc─â. 

2 dr elena ciuperca digestmed jpg jpeg