7 porunci pentru a preveni cancerul

1 stop cancer jpg jpeg

Afec┼úiune de care ne temem cu to┼úii, cancerul poate fi prevenit printr-o serie de m─âsuri care ┼úin de stilul nostru de via┼ú─â ┼či de alimenta┼úie. Iat─â care sunt acestea!

Evită sau limitează expunerea la radiaţii

Exist─â tot mai multe dovezi potrivit c─ârora radia┼úiile afecteaz─â ADN-ul, produc├ónd muta┼úii genetice asociate form─ârii tumorilor maligne. Desigur, riscul de ├«mboln─âvire depinde de doza de radia┼úii, de v├órst─â (copiii sunt mai sensibili) ┼či de timpul de expunere. De aceea, investiga┼úiile medicale iradiante (mamografia, tomografia computerizat─â, radiografiile) trebuie realizate numai la indica┼úia medicului. Din fericire, aparatele medicale de ultim─â or─â sunt mai pu┼úin iradiante dec├ót cele vechi, folosind tehnici moderne de construc┼úie a tuburilor razelor X. Reactoarele nucleare, radonul (gaz natural radioactiv, a doua cauz─â de cancer pulmonar, dup─â fumat), razele soarelui, calculatorul, televizorul ┼či telefonul mobil sunt alte surse de radia┼úii.

Nu fuma!

Fumatul, at├ót cel activ, c├ót ┼či cel pasiv, reprezint─â o cauz─â dovedit─â a cancerului. ├Äntr-o propor┼úie foarte mare, fumatul este responsabil de cazurile de cancer bronho-pulmonar. De asemenea, tutunul este asociat ┼či cu alte tipuri de cancer, precum cel al cavit─â┼úii bucale, laringelui, esofagului, pancreasului, vezicii urinare, colului uterin ┼či al rinichiului. Potrivit statisticilor, 30% din decesele prin cancer sunt cauzate de fumat.

Mănâncă echilibrat

Nutri┼úioni┼čtii recomand─â consumul zilnic de fructe, legume ┼či verde┼úuri, deoarece acestea ofer─â organismului vitamine, minerale, fibre ┼či alte substan┼úe cu rol protector. De asmenea, medicii recomand─â s─â nu se consume mai mult de 500 grame de carne ro┼čie pe s─âpt─âm├ón─â, s─â se evite mezelurile, afum─âturile ┼či produsele prea s─ârate (pot cauza cancer gastric), dulciurile concentrate ┼či b─âuturile carbogazoase. Conform statisticilor, aproape 100.000 de cazuri de cancer descoperite anual ar putea fi evitate printr-o alimenta┼úie corect─â.

F─âr─â abuz de alcool

Consumat ├«n cantit─â┼úi mari, alcoolul are efect carcinogen. Este dovedit rolul alcoolului ├«n favorizarea unor tipuri de cancer, precum cel hepatic, pulmonar, mamar, de g├ót, de esofag sau de colon. Alcoolul vulnerabilizeaz─â celulele ├«n fa┼úa unor substan┼úe nocive, cum ar fi E-urile din alimente. Se consider─â abuz de alcool cantit─â┼úile care dep─â┼česc 330 ml de bere, un pahar mic de vin sau 50 ml de t─ârie ├«n cazul b─ârba┼úilor ┼či jum─âtate din aceste cantit─â┼úi pentru femei.

Zilnic este nevoie de mi┼čcare moderat─â

Persoanele care fac mi┼čcare ├«n fiecare zi sunt mai ferite de unele tipuri de cancer, precum cel de colon, de s├ón, de prostat─â ┼či de pl─âm├óni. Potrivit Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii, 25% din cazurile de cancer mamar ┼či de colon ar putea fi evitate dac─â se practic─â activit─â┼úi fizice dou─â ore ┼či jum─âtate pe s─âpt─âm├ón─â. Nu trebuie s─â mergem la sal─â pentru a face sport, au efect benefic chiar ┼či o jum─âtate de or─â de mers pe jos sau de urcat sc─ârile, alerg─ârile u┼čoare ┼či exerci┼úiile aerobice f─âcute acas─â.

Nu te ├«ngr─â┼ča!

Potrivit unei statistici din 2008, aproximativ 124.000 de cazuri de cancer au fost puse pe seama obezit─â┼úii sau excesului de kilograme. Rela┼úia dintre supraponderabilitate ┼či cancer este cunoscut─â: ┼úesutul adipos ├«n exces produce hormoni care stimuleaz─â cre┼čterea ┼či dezvoltarea celulelor maligne. Obezitatea favorizeaz─â mai ales cancerul uterin, mamar, limfatic, de colon ┼či pe cel pancreatic. O persoan─â cu indicele de mas─â corporal─â (IMC) peste 25 este considerat─â supraponderal─â, iar un IMC 30 ┼či peste reprezint─â obezitate. De asemenea, o dimensiune a taliei mai mare de 102 cm la b─ârba┼úi ┼či de 88 cm la femei este cunoscut─â ca obezitate abdominal─â.

Atenţie la unele infecţii virale!

Este dovedit medical faptul c─â infec┼úiile cu unele virusuri cresc riscul de cancer. Astfel, ├«n jur de 30 de tulpini de virusuri papiloma umane (HPV) au fost asociate cu cancerul de col uterin, dar ┼či cu alte forme, precum cel de g├ót. Prezen┼úa acestor virusuri ├«n organism poate fi detectat─â printr-un test genetic. De asemenea, virusurile hepatitei B ┼či C pot produce cancer hepatic, iar virusul Epstein Barr este asociat cu diverse tipuri de limfom.

Cite┼čte ┼či: Sunt vegetarienii mai feri┼úi de cancer?