11 lucruri pe care le poţi face atunci când te simţi lipsită de energie

1 femeieobosita jpg jpeg

În sezonul rece, corpul pare că intră în hibernare, iar lipsa energiei se poate face simţită. Frigul, lumina redusă şi atracţia pentru mâncărurile mai grele şi grase sunt provocări numeroase pentru corp în această perioadă. Anumite modificări în stilul de viaţă te pot ajuta la obţinerea unui tonus mai bun şi la creşterea nivelului de energie. Iată mai jos ce poţi să faci pentru a-ţi regăsi motivaţia şi bunăstarea.

O casă mai sănătoasă

Să ai o casă sănătoasă este la fel de important ca o alimentaţie echilibrată şi să fii într-o condiţie fizică bună. Aerul pe care îl respiri în locuinţa ta este mai poluat şi mai toxic decât cel de afară, este concluzia mai multor studii publicate de-a lungul anilor. Iată mai jos ce poţi să faci pentru a avea o casă mai curată şi sănătoasă:

 • Aeriseşte camerele minimum zece minute pe zi, indiferent de anotimp, pentru a curăţa atmosfera de particule poluante, emanate de produse de menaj, vopseluri, textile etc., şi de umiditate. Nu strică să ai în casă un aparat de monitorizare a nivelului de CO2 care să îţi indice când aerul din interior este “consumat”.
 • Foloseşte o lampa UV dezinfectare. Dispozitivul poate curăţa eficient suprafeţele de germeni, eliminând până la 99% dintre aceştia. Astfel, poţi dezinfecta casa fără să apelezi la produse de menaj pline de substanţe toxice. 
 • Foloseşte un purificator de aer. Acesta poate capta agenţii poluanţi - acarieni, ciuperci, mucegaiuri, praf - din atmosferă, pentru a-i filtra. 
 • Foloseşte uleiuri esenţiale. Cele de lămâie, eucalipt, grapefruit, rozmarin şi arbore de ceai sunt antibacteriene, antivirale şi antiseptice şi pot purifica şi curăţa aerul. 
 • Foloseşte produse de întreţinere ecologice sau prepară în casă unele bio, din săpun negru de Alep, oţet alb de menaj, bicarbonat, zeamă de lămâie şi uleiurile esenţiale prezentate mai sus. 
 • Verifică nivelul de umiditate. Atunci când umezeala este mare, poate apărea igrasia, responsabilă de probleme de sănătate precum tuse, probleme de respiraţie, crize de astm etc. În cazul unui nivel mare de umiditate, poţi folosi un dezumidificator.

O alimentaţie contra oboselii

Lipsa de energie poate fi combătută eficient cu ajutorul alimentaţiei. Introducerea unor substanţe nutritive specifice şi eliminarea altora poate fi utilă în acest sens:

 • Trei aliaţi pentru recuperarea energiei - vitamina C, fierul şi magneziul. Prima este tonică, revitalizantă, imunostimulatoare şi te protejează împotriva bolilor infecţioase, microbiene şi virale. Fierul asigură buna funcţionare a organelor, iar magneziul are grijă de sistemele nervos şi muscular şi de reglarea ritmului cardiac. 
 • Apa în cantitate corespunzătoare - deshidratarea duce la o stare de slăbiciune a corpului. Poţi varia apa simplă cu cea combinată cu suc de lămâie sau fructe, cu cea minerală ori cu ceaiuri, sucuri naturale şi supe. 
 • Mese cu multe fibre şi proteine - un mic dejun echilibrat în astfel de perioade poate conţine fructe proaspete şi uscate, fulgi de ovăz, muesli, pâine integrală. Înlocuieşte cafeaua de dimineaţă cu un smoothie. Consumă carne şi peşte pentru a asigura necesarul de fier din organism.
 • Consum redus de zahăr - alimentele bogate în zaharuri şi carbohidraţi pot duce la creşteri ale glicemiei şi apoi la scăderi puternice ale nivelului de energie. 
 • Gustări inteligente - dacă ai luat un prânz uşor, poţi lua o gustare după-amiaza, pentru a evita o scădere a energiei în jurul orei 17.00. Alege carbohidraţi complecşi, ca pâinea integrală, oleaginoase, ca nucile, migdalele, alunele, fructe uscate, dar şi de sezon, un măr, o banană etc. 

Stilul de viaţă modern este unul foarte aglomerat şi rapid, motiv pentru care este de aşteptat să treci prin perioade în care nu mai ai energie. Mici modificări în stilul de viaţă te pot ajuta să combaţi cu succes aceste stări şi să fii mai fericit. 

Sursa foto:Shutterstock