Dovleacul face digestia uşoară

1 2 jpg jpeg

Delicios şi parfumat, dovleacul este un adevărat remediu terapeu-tic. Dar pentru a beneficia de toate proprietăţile lui benefice, trebuie să îl mănânci crud sau să prepari din el un suc. Îl poţi coace la cuptor, dar nu va fi la fel de sănătos precum cel crud. Mănâncă-l dimineaţa, pe stomacul gol Enzimele digestive şi fibrele conţinute de dovleac ajută la tratarea constipaţiei. Dacă ai această problemă, mănâncă zilnic, dimineaţa, înainte de masă, două linguri cu vârf de dovleac crud ras.

Amestecă-l cu miere dacă vrei să aibă un gust mai bun şi dacă nu suferi de diabet. Poţi să adaugi cele două linguriţe de dovleac ras şi în salata de crudităţi. Ţine cura pe toată perioada toamnei. Nu este nevoie să faci pauze de administrare, pentru că dovleacul nu dă reacţii adverse.

Sucul elimină şi pietrele la rinichi

Dacă dovleacul nu este foarte copt, el se poate stoarce, iar sucul obţinut se poate folosi pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Pentru aceasta, ţine o cură de o lună cu 50 ml de suc, în fiecare dimineaţă.

Aciditatea gastrică se tratează tot cu suc de dovleac, în aceleaşi cantităţi. Sucul de dovleac este totodată un bun remediu pentru insomnii. Dacă bei 50 de ml de astfel de suc înainte de culcare, vei avea un somn odihnitor.

Te scapă de paraziţii intestinali

Se estimează că peste 50% dintre copii au paraziţi intestinali, iar la cei cu vârsta sub trei ani procentul este mult mai mare. Seminţele de dovleac elimină paraziţii intestinali, iar o cură este binevenită pentru cei mici în această toamnă.

În fiecare dimineaţă, pe nemâncate, timp de o lună, dă-i copilului cinci seminţe decojite de dovleac, neprăjite. Dacă suspectezi că paraziţii nu au fost eliminaţi, reia cura după o pauză de zece zile.

Paraziţii intestinali se tratează mai eficient la adulţi cu ulei din seminţe de dovleac. Nu îl poţi prepara în casă, dar îl găseşti la orice magazin cu produse naturiste. Trebuie să iei câte o linguriţă de ulei în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, timp de o lună.

Îţi protejează vederea

Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de betacaroten, un antioxidant care protejează vederea. Studiile au demonstrat că betacarotenul are un rol foarte important în prevenirea cataractei. Totodată, acest antioxidant întârzie îmbătrânirea pielii, apariţia bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a cancerului.

Cataplasme pentru reumatism

Durerile reumatice se tratează eficient cu cataplasme de dovleac ras. Ele se aplică pe articulaţia dureroasă dimineaţa şi seara, până la diminuarea durerii. Cataplasmele pot fi folosite şi pentru vindecarea mai rapidă a arsurilor superficiale sau a înţepăturilor de insecte.

Şi uleiul din seminţe de dovleac calmează durerile articulare, iar dacă este aplicat prin masaj, ajută la relaxarea musculară şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Amestecă o parte de ulei din seminţe de dovleac cu două părţi de ulei de măsline pentru a obţine uleiul de masaj.

Seminţele sunt energizante

Magneziul din seminţele de dovleac alungă oboseala şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos, iar lecitina din aceste seminţe îmbunătăţeşte memoria. Câteva seminţe neprăjite de dovleac mâncate dimineaţa te energizează şi te ajută să susţii efortul intelectual. Uleiul din seminţe conţine şi acizi graşi nesaturaţi, care scad colesterolul.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Cristina Bălănescu medic primar medicină generală, cu competenţă în apifitoterapie, acupunctură şi homeopatie Centrul de Sănătate Clar Med

Dovleacul conţine seleniu, motiv pentru care este recomandat bărbaţilor pentru tratamentul afecţiunilor prostatei, precum prostatitele şi adenomul de prostată. Se face o cură îndelungată, pe toată perioada toamnei, cu câte o lingură de dovleac crud ras, de două-trei ori pe zi. Se poate adăuga miere, dacă bărbatul nu suferă de diabet.

O alternativă la dovleacul ras este uleiul de seminţe. Se administrează câte o linguriţă de ulei în fiecare dimineaţă. Cura se ţine o lună şi se reia după o pauză de zece zile, dacă boala nu s-a tratat.