Bicarbonatul tratează tusea şi arsurile la stomac
Dacă eşti răcit, iar tusea nu te lasă de câteva zile bune, iată un truc care te pune repede pe picioare, iar tusea – pe fugă: într-o cană de lapte călduţ, dizolvă o linguriţă de bicarbonat de sodiu.
Bea amestecul înainte de a merge la culcare. Vei simţi chiar din timpul nopţii cum tusea sâcâitoare te lasă încetul cu încetul.
Previne crizele de gastrită
Iarna, este normal să mâncăm mai gras şi mai multe prăjeli. Aşa că şi arsurile la stomac sunt mai frecvente.
Tot bicarbonatul de sodiu este un remediu de urgenţă, foarte bun în acest caz: amestecă o linguriţă de bicarbonat în puţină apă.
Adaugă şi puţin oţet de mere. Ia acest remediu de patru ori pe parcursul unei zile.
Atenţie: nu este indicat copiilor mici! În plus, fitoterapeuţii nu-ţi recomandă să iei acest leac în exces, deoarece efectul lui poate fi opus: să provoace aciditate în stomac şi ulceraţii la nivelul mucoasei. Remediu contra halenei
Dacă ai un miros neplăcut al gurii (halenă) sau îţi apar des afte, tot bicarbonatul te poate ajuta.
Pentru tratarea halenei, amestecă bicarbonat de sodiu cu puţină apă, cât să se formeze o pastă, pe care o foloseşti în loc de pastă de dinţi. Sau presari bicarbonat direct pe periuţa de dinţi umezită.
Dacă vrei să scapi de ulceraţiile de la nivelul gurii, poţi face un amestec dintr-un pahar cu apă şi o linguriţă de bicarbonat.
Fă o gargară cu acest amestec la fiecare patru ore. Bicarbonatul scade aciditatea, care face posibilă înmulţirea bacteriilor la nivelul gurii.
Şi încă un pont! Cu amestecul de bicarbonat de sodiu, te mai poţi clăti de 5-6 ori pe zi, în caz de durere de dinţi.
Dacă ai un ten cu predispoziţie acneică, prepară o mască simplă din bicarbonat şi apă, pe care o întinzi pe faţă.
Masează uşor timp de jumătate de minut, după care clăteşte cu apă călduţă. Masca ar trebui aplicată de trei ori pe săptămână.
Bicarbonat de sodiu drept deodorant?
De ce nu, mai ales că este foarte eficient! Un amestec dintr-un pahar cu apă caldă şi o linguriţă de bicarbonat poate fi folosit pentru a te spăla la subraţ.
De asemenea, poţi îndepărta mirosul neplăcut al picioarelor prin băi repetate cu apă călduţă amestecată cu bicarbonat.
Soluţia de bicarbonat nu elimină transpiraţia în exces, dar ucide şi opreşte înmulţirea bacteriilor care dau mirosul neplăcut.
Creşte calităţile terapeutice ale ceaiului
Dacă amesteci o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-o cană cu ceai de flori de tei, poţi folosi infuzia sub formă de gargară pentru durerile de gât. Infuzia de tei se face din 25 g de flori la o cană cu apă clocotită. Nu lăsa ceaiul să se răcească!
Pentru durerile în gât cu inflamarea amigdalelor, mai poţi bea câte două căni pe zi cu ceai de frunze de merişor. Prepară ceaiul conform instrucţiunilor de pe cutie, iar la sfârşit adaugă un vârf (ca de sare!) de bicarbonat de sodiu.
Pentru infecţii renale, dar şi pentru o tulburare manifestată prin creşterea acidităţii urinei, prepară un decoct din două linguriţe de rădăcină de osul-iepurelui mărunţită şi o cană cu apă clocotită.
Lasă să fiarbă timp de 10 minute, strecoară, lasă puţin timp la răcit, iar atunci când a ajuns la temperatura camerei, adaugă un vârf de bicarbonat de sodiu. Bea câte două căni cu ceai pe zi.