Semnele unui pancreas inflamat

1 2 jpg jpeg

Inflamarea pancreasului este cunoscută sub denumirea de pancreatită. Aceasta constă în inflamarea rapidă a ţesutului pancreatic, ce prezintă şi modificări degenerative datorarită activării excesive a tuturor enzimelor şi revărsarea lor tot în ţesutul pancreatic, în felul acesta distrugându-l puţin câte puţin.

Insuficienţa pancreatică reprezintă imposibilitatea pancreasului de a mai sintetiza enzimele digestive şi insulina, ceea ce poate duce la instalarea pancreatită acută sau la apariţia diabetului zaharat. Această afecţiune a pancreasului poate să vină şi în urma unor alte afecţiuni precum cele hepatobiliare (hepatită, icter, litiază biliară, colecistite), gastroduodenale (ulcere penetrante) sau chiar după bolile infecţioase (parotidită epidemică, febră tifoidă).

Care sunt simptomele?

1 2 jpg jpeg

Cele mai des întâlnite simptome sunt durerea abdominală resimţită în capul pieptului cu iradiere către spate mai ales la nivelul coloanei vertebrale, rezistenţa organismului la analgezicele uzuale, cât şi apariţia senzaţiei de greaţă şi vărsătură.

De asemenea s-a remarcat şi febra, tensiunea arterială scăzută cât şi un puls ridicat şi dificultate respiratorie.

Acest diagnostic se pune în urma unor analize de sânge care să arate exact valoarea amilazei şi a mipazei, numărul de leucocite cât şi valoarea transaminazelor.

Se poate cere de către medicul specialist şi efectuarea anumitor teste imagistice precum o ecografie abdominală.

În cazul pancreatitei acute există posibilitatea de formare de chisturi la nivelul pancreatic, ce pot evolua şi se poate ajunge la drenarea chirurgicală.

Află cât de periculos este cancerul de pancreas AICI

Cancerul pancreatic

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai severe afecţiuni, ce a cunoscut o evoluţie fulminantă în ultima perioadă, ami ales la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Este printre cele mai tăcute afecţiuni cunoscute până în acest moment, ce devine simptomatic când este deja într-un stadiu destul de avansat.

O dată depistat, din cauza agresivităţii sale, chiar dacă se urmează un tratament corect, şansa de supravieţuire este între 6 luni şi un an.

Printre factorii ce provoacă această maladie se regăsesc viciile precum fumatul şi alcoolul, o dietă dezechilibrată dra extrem de bogată în grăsimi, prăjeli şi dulciuri, o pancreatită cronică sau un istoric familial în care regăsim un caz de cancer pancreatic.

Nu ezita să mergi periodic la consult şi să acorzi atenţia cuvenită alimentaţiei tale, de asemenea, nu căuta scuze pentru a nu face mişcare.