Poţi face Omicron de două ori? Ce riscuri sunt să te reinfectezi
Se ştie că varianta Omicron a noului coronavirus este mult mai contagioasă în comparaţie cu cele anterioare. Se estimează că până la jumătatea lunii martie, jumătate dintre europeni s-ar putea contamina cu Omicron.
Identificată prima dată în Africa de Sud la sfârşitul lunii noiembrie, varianta Omicron a SARS-CoV-2 a devenit majoritară în Europa în doar câteva săptămâni. La persoanele care au primit doza de rapel, eficacitatea vaccinului este de aproximativ 70% în faţa noii variante. Se spera că Omicron va pune capăt pandemiei, dar nu trebuie uitat faptul că probabilitatea de reinfecţie cu Omicron este destul de mare, după cum a arătat o cercetare recentă.
Risc de reinfecţie mai mare cu Omicron decât cu Delta
Specialiştii de la Colegiul Imperial din Londra au analizat mai multe teste pozitive la SARS-CoV-2 realizate între 29 noiembrie şi 11 decembrie 2021. Dintre acestea, 196.463 de teste erau cu varianta Delta şi 11.329 cu Omicron. Dintre pacienţi, mai tineri erau cei cu varianta Omicron decât cei cu Delta.
Cercetătorii au constatat că Omicron are o capacitate de reinfecţie de 5,4 ori mai mare în comparaţie cu varianta Delta.
Protecţia împotriva reinfectării cu noua variantă oferită de o infecţie trecută poate ajunge doar până la 19%, iar 2 doze de vaccin asigură o protecţie care variază de la 0 la 20%.
Citeşte şi: COVID-19: cum te tratezi acasă