Pot să apară probleme menstruale după vaccinarea anti-COVID-19?

1 menstruatie jpg jpeg

Reputaţia vaccinurilor anti-COVID de tip ARN mesager este pusă la grea încercare cu un nou reproş: acela că afectează regularitatea ciclului menstrual, cu potenţial impact negativ asupra fertilităţii femeieşti. Dr. Anca Ciobanu, medic obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, prezintă poziţia comunităţii ştiinţifice asupra acestei noi controverse.

Locuim într-una dintre ţările europene codaşe în procesul de vaccinare, cu numai aproximativ 41% din populaţia generală imunizată împotriva SARS-CoV-2 prin această metodă artificială. Iar faptul că social media arată, din nou, cu degetul spre serurile de tip ARN mesager, punându-le în cârcă responsabilitatea pentru noi probleme de sănătate, ca posibile efecte adverse, nu ajută deloc procesul de imunizare prin injectare.

De data aceasta, este vorba despre legătura dintre vaccinare şi tulburările de menstruaţie, în primul rând, cu impact atât asupra comportamentului de contracepţie, cât şi asupra procesului reproducerii, în cazul cuplurilor care îşi doresc obţinerea unei sarcini. Într-adevăr, ciclicitatea menstruală este un semn de bună funcţionare a sistemului reproducător feminin şi de fertilitate, însă poate exista o variabilitate a ciclurilor de la lună la lună. Astfel, societăţile internaţionale de specialitate în ginecologie au stabilit că o variaţie mai mică de opt zile a duratei ciclului este una normală.

Cu toate acestea, dr. Anca Ciobanu, medic obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia şi asistent universitar, admite existenţa acestui subiect, aflat în curs de dezbatere în comunitatea ştiinţifică, şi explică originile sale: „Din păcate, informaţiile legate de ciclul menstrual nu au fost urmărite în studiile clinice ale vaccinurilor COVID-19 si nici efectele secundare menstruale nu au fost, până de curând, urmărite în baze de date precum VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) din Statele Unite, care permit fiecărei persoane să raporteze propriile efecte secundare. Rapoartele neoficiale din reţelele sociale si discuţiile individuale cu pacientele la consultaţiile zilnice sugerează că tulburările menstruale sunt frecvente, pacientele experimentând întârzieri de ciclu, durată prelungită sau sângerări mai abundente.”

Modificări ale ciclului menstrual au fost observate, dar sunt considerate insignifiante

Primele date ştiinţifice despre legătura dintre vaccinarea anti-COVID şi tulburările de menstruaţie au apărut de curând, în urma mai multor studii, dintre care unul derulat pe aproximativ 4000 de paciente, 2400 vaccinate (serurile luate în calcul au fost cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson) şi 1600 nevaccinate.

Concluzia acestuia: imunizarea împotriva COVID-19 cu serurile ARN mesager poate asocia un efect minim asupra ciclului menstrual; acesta este mai lung, în medie, cu 1-2 zile la pacientele vaccinate în comparaţie cu cele nevaccinate. Durata mai lungă a ciclului a fost observată la pacientele care au primit ambele doze de vaccin în aceeaşi lună, într-un singur ciclu menstrual.

Există şi alte aspecte la fel de importante pe care studiile pe această temă le subliniază:

  • Modificarea este temporară, ciclul menstrual revenind la normal în decurs de 1-2 luni.
  • Această modificare nu ridică suspiciuni în ce priveşte afectarea ovulaţiei pe termen lung sau a fertilităţii feminine.
  • Sarcinile neintenţionate au apărut în rate similare în grupurile vaccinate şi nevaccinate monitorizare în timpul studiilor.
  • În clinicile de reproducere asistată, ratele de obţinere a sarcinii au fost similare la pacientele vaccinate şi nevaccinate.

„Majoritatea pacientelor pe care le consult sunt femei tinere, vaccinate, care îşi doresc să obţină o sarcină sau care urmează să facă proceduri de reproducere umană asistată. Aceste paciente îşi urmăresc cu atenţie menstruaţiile, dar nu au observat o modificare a ciclurilor menstruale după vaccinare sau nu au menţionat-o. În schimb, am avut paciente care au trecut prin boală şi care au avut menstruaţii abundente şi/sau neregulate. Şi eu, şi colegii mei am notat aceste observaţii încă de dinainte de apariţia studiilor şi cred că majoritatea ginecologilor au observat această asociere cu infecţia cu Covid-19”, explică dr. Anca Ciobanu, medic obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.

Ce factori mai pot provoca tulburări ale ciclului mentrual

Tulburările menstruale nu au apărut pe lume odată cu COVID, ci, mai degrabă, cu stresul: „Femeile care au cicluri menstruale regulate pot avea variaţii, sporadice sau induse de stres, ale ovulaţiei. Această variaţie a ovulaţiei este cea care poate modifica lungimea ciclului menstrual”, menţionează specialistul Nativia.

Însuşi stresul social resimţit pe fondul pandemiei – fără să fi trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV -2 sau prin vaccinare – poate duce la o dereglare menstruală temporară. Totul ţine de răspunsul imun pe care organismul îl creează ca reacţie la diverse situaţii dificile; acest răspuns imun poate influenţa temporar funcţia sistemului creier-ovare ce reprezintă sursa hormonilor feminini, apărând, astfel, tulburările de ciclu menstrual.

Acelaşi răspuns imun a fost raportat şi în legătură cu alte vaccinuri, precum vaccinul HPV, fără afectarea fertilităţii feminine, şi, mult mai puternic, de o infecţie acută severă precum COVID-19, care s-ar putea solda cu urmări serioase şi permanente asupra ciclicităţii menstruale.

De asemenea, studiile au identificat asocieri între pandemie şi creşterea în greutate, precum şi modificările ale comportamentelor de sănătate. Şi există o legătură bine cunoscută între modificările în greutate şi ciclul menstrual, dar si impactul consumului de alcool, al dietei şi activităţii fizice asupra ciclului menstrual.

Revenind la subiectul de faţă, studiile sugerează că există un impact al vaccinării, în general, asupra simptomelor menstruale. Însă mecanismul prin care apar modificările caracteristicilor ciclului menstrual nu este suficient cercetat în prezent.

Citeşte şi: Durerile menstruale: sunt sau nu normale?