Obligeana, planta stomacului. Ce tulburări poate trata

1 obligeana jpg jpeg

Cunoscută şi ca „trestia mirositoare“, obligeana tratează bolilor de stomac, calmează spasmele intestinale, combate flatulenţa şi constipaţia şi redă pofta de mâncare.

Reduce aciditatea gastrică

De cele mai multe ori, neplăcerile gastrice sunt cauzate de stres. Pentru a reduce momentele tensionate şi pentru a combate durerile de stomac, aciditatea şi pentru a reface mucoasa stomacului, se recomandă câte 1 vârf de linguriţă de pulbere de obligeană de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 2 săptămâni. Tratamentul se poate relua după 7 zile de pauză.

Îmbunătăţeşte digestia

În cazul în care o masă copioasă îţi provoacă neplăceri gastrice, ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere de obligeană, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi. Tratamentul contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi la combaterea constipaţiei.

Creşte pofta de mâncare

Pentru a stimula apetitul, se iau 15 picături de tinctură de obligeană, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Acest tratament este eficient şi în tratarea anorexiei. Atenţie, însă, în doze mari, tinctura şi pulberea de obligeană pot reduce pofta de mâncare, contribuind la scăderea în greutate.

Pentru prepararea tincturii, se toarnă 250 ml alcool peste 50 g rădăcină de plantă măcinată. Se lasă la macerat 15 zile, agitând zilnic amestecul.

Combate colita

Durerile abdominale, diareea sau constipaţia pot fi simptome ale colitei, afecţiune care provoacă inflamarea mucoasei colonului. Un remediu de nădejde în tratarea colitei este obligeana. Se recomandă câte 1 linguriţă de tinctură diluată într-un pahar cu apă administrată de 3 ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul trebuie urmat 3 săptămâni.

Tratează constipaţia

Un remediu eficient în combaterea constipaţiei este maceratul la rece de obligeană. Se amestecă 1 linguriţă de plantă măcinată (rizom) cu un pahar cu apă. Se lasă la macerat 8 ore. Se strecoară şi se bea câte un pahar dimineaţa şi seara, pe stomacul gol.

Vindecă toxiinfecţia alimentară

În acest caz, se prepară un ceai din 4 linguriţe de plantă şi 1 litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 20 de minute, se filtrează şi se bea tot ceaiul. Preparatul poate provoca stări de vomă.

Reduce neplăcerile provocate de reumatism

În cazul persoanelor care suferă de reumatism, se recomandă folosirea cataplasemlor pe bază de obligeană. Se amestecă planta măcinată cu puţină apă astfel încât să obţii o pastă. Aceasta se pune pe un pansament şi se aplică pe zonele afectate. Se lasă să acţioneze 24 de ore, după care se înlocuieşte cu o nouă cataplasmă.

La ce mai ajută

  • Întăreşte gingiile. Pentru a trata sângerările gingivale, se mestecă zilnic rizomi uscaţi de obligeană, fără să fie înghiţiţi.  
  • Opreşte căderea părului. Amestecă 10 g de plantă uscată (rizomi) cu 100 ml ulei de floarea-soarelui. Se încălzesc pe baia de aburi 20 de minute, apoi se adaugă 10 g de ulei de salvie şi se aplică pe pielea capului, prin masare.

Info

Obligeana este interzisă gravidelor, deoarece poate provoca avort spontan. De asemenea, nu se recomandă nici femeilor care alăptează.