Noi programe de psihoterapie pentru adolescenţii cu tulburări emoţionale

1 2 jpg jpeg

La unii adolescenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani riscul tentativelor de suicid este cel mai ridicat. Între 31% şi 50% dintre cei care au o tentativă de suicid au şi o a doua tentativă, de aceea este necesară o intervenţie rapidă şi eficientă.Cu cât un adolescent are mai multe probleme de comportament (violenţă, consum de alcool, droguri etc) cu atât creşte riscul pentru tentativele de suicid.

Pentru cei cu tulburări emoţionale semnificative care pot merge până la tentative de suicid şi autovătămare a fost creat programul de psihoterapie INSPIR-A (Intervenţie pentru Normalizarea Sentimentelor, Problemelor comportamentale, Impulsivităţii şi Relaţiilor Adolescenţilor). Este prima formă de intervenţie psihoterapeutică special destinată tratamentului adolescenţilor cu tentative de suicid, autovătămări şi tulburări emoţionale intense.

„Aceşti adolescenţi sunt dificil de tratat şi este necesară o intervenţie psihologică dedicată. Metoda de terapie dialectic-comportamentală (DBT) şi-a dovedit repetat eficienţa în reducerea comportamentului suicidar sau a autovătămării comparative cu alte forme de terapie şi suntem încântaţi să o implementăm şi în România. Programul oferă speranţă tinerilor şi părinţilor lor că problemele pot fi rezolvate treptat ”, a declarat Anca Răducan, psihoterapeutul coordonator al programului INSPIR-A iniţiat de Clinica Hope din Bucureşti, cu sedii în sectoarele 1 şi 4.

Metoda constă în şedinţe individuale dublate de un curs de abilităţi psihologice. Cursul durează 6 luni şi cuprinde şedinţe săptămânale cu adolescenţii şi lunare cu părinţii şi va începe la sfârşitul lui noiembrie 2017. Cele 4 module predate sunt mindfulness, reglarea emoţiilor, intervenţie în criză şi reglarea relaţiilor interpersonale.

Scopul programului este reducerea comportamentului suicidar şi autovătămător, scăderea vulnerabilităţii emoţionale şi reactivităţii, dezvoltarea abilităţilor de reglare emoţională şi a relaţiilor cu persoanele apropiate.

Program pentru persoanele diagnosticate cu schizofrenie

Un program dedicat tratamentului psihoterapeutic al schizofreniei, ca adaos la cel medicamentos este programul Conexiuni. Schizofrenia este o tulburare psihică majoră caracterizată de simptome pozitive: halucinaţii şi idei delirante, gândire şi vorbire dezorganizată şi simptome negative cum ar filipsă de voinţă, aplatizare emoţională, apatie, aplatizarea vorbirii, izolare şi lipsă de interes social. Are o o prevalenţă pe viaţă de 0,72% şi este mai frecventă la bărbaţi (raport 1,4:1), în mediul urban, la cei cu statut socio-economic scăzut şi în familiile cu istoric de schizofrenie.

Simptomele pozitive răspund în general bine la tratament medicamentos (antipsihotice), dar simptomele negative răspund parţial, deloc sau chiar sunt agravate de medicamente.În multe cazuri, cele mai devastatoare efecte ale tulburărilor psihologice şi mentale apar în aspectele sociale ale vieţii celor afectaţi.

Trainingul de abilităţi sociale este un tip de psihoterapie folosită pentru persoanele diagnosticate cu autism, schizofrenie sau anxietate socială severă.

Programul Conexiuni durează 1 an şi constă în şedinţe săptămânale de grup care vor începe la sfârşitul lunii noiembrie 2017. Este dedicat persoanelor cu schizofrenie şi este alcăuit din 3 aspecte coordonate:

- consultul de psihiatrie,

- psihoterapia individuală

- un curs de abilităţi sociale standardizat, bazat pe manualul lui Allan Bellack.

Programul de training de abilităţi sociale d

Cursul îi învaţă pe aceştia tehnici de comunicare nonverbală, comportamentele emoţionale adecvate, asertivitatea, să iniţieze şi să construiască relaţii apropiate, să îşi găsească şi să menţină activităţile profesionale.