Homeopatia, de ajutor în tratarea stresului

1 shutterstock 550047868 jpg jpeg

Tot mai multe persoane sunt afectate de stres şi este bine de ştiut că pentru combaterea lui poţi încerca şi homeopatia, în completarea unor modificări ce ţin de stilul de viaţă.

Există numeroase surse de stres; serviciul, problemele cu banii, viaţa personală şi relaţiile cu cei din jur pot genera o oboseală emoţională care este greu de gestionat. Pentru că are efecte precum insomniile, favorizarea unor boli şi deteriorarea stării psihice, este important să iei măsuri. Este nevoie de câteva schimbări: dormi suficient (7 - 8 ore pe noapte), hrăneşte-te echilibrat, găseşte momente de relaxare în fiecare zi şi respiră profund.

Homeopatia este o opţiune pentru a ţine sub control stresul. Pentru un astfel de tratament, este nevoie să te programezi la un specialist homeopat, pentru o evaluare amănunţită şi pentru prescrierea remediilor adecvate. Homeopatia are, printre avantaje, folosirea unei cantităţi mici de medicamente, ceea ce înseamnă lipsa toxicităţii asupra organismului, adresabilitatea largă (remediile pot fi prescrise tuturor grupelor de vârstă) şi pot fi prescrise şi în sarcină.

Terapie este individualizată

Pentru că homeopatia tratează „omul, nu boala”, în cadrul consultaţiei iniţiale, medicul va ţine cont nu numai de simptomele fizice, ci şi de cele psihice, de trăirile sau emoţiile pacientului. În cadrul consultului, medicul va determina originea stresului, dar şi modul în care persoana reacţionează la el. De aceea, terapia este individualizată, adaptată fiecăruia în parte.

"În urma unei consulatii amănunţite, medicul poate prescrie un medicament homeopat potrivit pacientului, care îl poate ajuta pe acesta să depăşească sentimentele de frustrare, frică, furie, deznadeje, şi să ajungă la o stare de calm şi echilibru interior, şi va putea gestiona mai uşor situaţiile care ies din tiparul provocărilor cotidiene. Există un număr mare de medicamente homeopate  prescrise frecvent pe criterii constituţionale, care pot echilibra stările emoţionale şi pot trata cu succes simptome asociate stresului, depresia şi anxietatea. 

Important de reţinut este că homeopatia are soluţii pentru îmbunătăţirea reacţiei noastre la stres şi că recomandarea remediului potrivit, în diluţia adecvată şi cu frecvenţa de administrare optimă trebuiesc stabilite de către medicul homeopat", explică dr. Cezarina Mariana Matei, medic specialist medicină de familie, competenţe în homeopatie, gemoterapie, acupunctură şi ultrasonografie generală. 

Cum acţionează remediile

Printre remediile homeopate, există unele indicate persoanelor presate de timp, emotive, la care stresul determină şi simptome digestive, precum şi unele potrivite pentru cei hiperactivi şi care se plâng frecvent de oboseală. Alte remedii sunt recomandate celor cu angoase, cu depresii, pesimişti, iar altele funcţionează în cazul celor cu insomnii induse de stările anxioase. Există şi remedii pentru cei cu tulburări psiho-somatice cauzate de tulburările emoţionale şi pentru cei cu atacuri de panică.

De ce să ţii cont

Remediile homeopate, care sunt de origine vegetală, animală sau minerală, pot fi cumpărate numai din anumite farmacii. Se prezintă sub formă de granule, tablete sau pulbere. Granulele nu se ating cu mâna, ci se pun direct sub limbă, se aşteaptă până ce se topesc, apoi se înghit. Dacă preparatul este lichid, se pun câteva picături sub limbă sau se diluează cu puţină apă. Remediile se iau cu o jumătate de oră înainte de masă sau cu o oră după. În timpul terapiei se evită menta şi alte produse care o conţin, cofeina şi derivatele (ciocolata, îngheţata şi prăjiturile cu cacao), ceaiul verde, cel negru, de muşeţel, eucaliptul, tutunul, deoarece pot scădea eficienţa tratamentului. De asemenea, este indicat să se folosească o pastă de dinţi homeopată. Dacă urmezi şi alte tratamente, anunţă medicul, deoarece unele medicamente (precum unele antibiotice) pot interfera cu remediile homeopate.

Citeste si: Pentru ce afecţiuni sunt indicate tratamentele homeopatice