Guta: ce este şi cum se tratează

1 guta jpg jpeg

Obiectivele tratamentului pentru gută sunt ameliorarea rapidă a durerii, prevenirea viitoarelor episoade şi a complicaţiilor pe termen lung, cum ar fi deteriorarea articulaţiilor şi afectarea rinichilor. Iată ce presupune tratamentul în funcţie de situaţie.

Formă de artrită, guta este cauzată de prezenţa unei cantităţi prea mari de acid uric în sânge şi în ţesuturi. Acidul uric rezultă în urma metabolizării alimentelor şi a descompunerii unor substanţe numite purine prezente în produse precum carnea roşie. Principalul simptom al bolii este durerea intensă, care apare de obicei la nivelul articulaţiei degetului mare.

Măsuri de ajutor în timpul unei crize

Sunt câţiva paşi pentru a gestiona cât de repede posibil un episod acut de gută:

  • Sună medicul şi solicită o programare;
  • Alternează o compresă caldă, menţinută 3 minute, cu una rece, ţinută 30 de secunde pe zona afectată, pentru a reduce durerea şi umflătura;
  • Odihneşte articulaţia care te doare;
  • Bea multe lichide (exclus alcool sau băuturi răcoritoare);
  • Rămâi calm;
  • Cere ajutorul familiei sau prietenilor în privinţa sarcinilor pe care trebuia să le duci la bun sfârşit.

Ce include tratamentul medicamentos

Este posibil ca medicul să îţi prescrie şi medicamente la primele semne ale unui episod acut de gută. Atenţie, nu se va lua aspirină, deoarece poate agrava guta prin creşterea nivelului de acid uric în sânge. Solicită-i specialistului mai multe informaţii: dacă există efecte secundare şi care sunt acestea. Tratamentul poate include:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt frecvent utilizate pentru ameliorarea durerii şi umflăturii unui episod acut de gută. Ele pot scurta atacul, mai ales dacă sunt luate în primele 24 de ore.
  • Corticosteroizi: aceste medicamente pot fi administrate pe cale orală sau injectate într-o articulaţie inflamată pentru a calma rapid durerea. Corticosteroizii încep, de obicei, să producă efecte în decurs de 24 de ore de la administrare.
  • Colchicină: este un medicament antiinflamator care funcţionează cel mai bine dacă este luat în primele 24 de ore de la apariţia unui atac acut de gută.

Cum gestionezi boala pe termen lung

Dacă te-ai confruntat cu episoade recidive de boală în decursul mai multor ani, care cedează fără tratament, poate fi vorba despre gută cronică. Pentru a gestiona guta pe termen lung şi pentru a preveni viitoarele episoade, medicul îţi poate prescrie un medicament pentru a reduce acumularea de acid uric în sânge. Tratamentul medicamentos pe termen lung depinde de cât de ridicate sunt nivelurile de acid uric, dar şi care este probabilitatea ca atacurile viitoare să apară. După un episod acut de gută, cere-i medicului tău sfaturi în privinţa cauzelor creşterii nivelului de acid uric în sânge.

Acupunctura poate calma durerea

Această tehnică din medicina tradiţional chineză presupune înfigerea unor ace foarte subţiri în anumite puncte ale corpului. Nu sunt studii privind acupunctura şi guta, însă poate calma durerea care însoţeşte boala.

Şi mişcarea moderată e indicată

Experţii recomandă ca pacienţii adulţi să aibă 150 de minute de activitate fizică pe săptămână. Activităţile moderate şi indicate sunt mersul pe jos, înotul sau ciclismul. Mişcarea regulată poate reduce riscul de a dezvolta alte afecţiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral şi diabetul.

Alimente permise şi de evitat în regimul unui pacient cu gută

  • Consumă: fructe (cele bogate în antioxidanţi: de pădure, struguri, cireşe etc.), legume, cereale integrale, carne slabă (pasăre, peşte), produse lactate cu conţinut slab de grăsimi, linte, cafea;
  • Suplimente cu vitamina C ori pe bază de plante, doar la recomandarea medicului;
  • Redu sau elimină: organele de animale, carnea roşie (vită, porc, miel), fructele de mare (anşoa, crustacee, sardine, ton), băuturi acidulate, băuturi alcoolice (în special, bere şi lichior), produse de patiserie-cofetărie.