VIDEO: După vârsta de 50 de ani, schimbăm dieta
Regimul alimentar ar trebui să se schimbe odată cu înaintarea în vârstă din două motive: organismul nostru îşi modifică obiceiurile zilnice şi nevoile nutriţionale şi, în al doilea rând, afecţiunile de care începem să suferim necesită un alt tip de dietă. Indiferent de noul regim alimentar, fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic.
În timp ce femeile trebuie să aibă grijă cu porţiile alimentare, în special pe perioada menopauzei, când apetitul poate fi crescut, bărbaţii, partea mai „carnivoră“ a familiei, trebuie să reducă numărul zilnic de calorii şi să aleagă dintre alimente pe cele care conţin grăsimi „bune“. Află care dintre „ideile preconcepute“ privind alimentaţia la vârsta a treia sunt adevărate şi care nu!
Ai nevoie de porţii mai mici- Adevărat
Indiferent de vârstă, greutatea noastră este dictată de cantitatea de mâncare zilnică. Cu vârsta, cantitatea de mâncare devine un subiect sensibil. Motivul? Când ieşim la pensie, nu mai facem la fel de multă mişcare ca în tinereţe, iar caloriile nu se ard la fel de rapid.
Rezultatul: mâncăm la fel cum mâncam odată, dar ne îngrăşăm. În medie, atât femeile, cât şi bărbaţii trecuţi de 50 de ani ar trebui să consume zilnic cu 200 de calorii mai puţin decât atunci când aveau 40 de ani, adică în jur de 1.400-1.600 femeile şi 1.800-2.000 bărbaţii. De exemplu, o felie de caşcaval are 280 de calorii, iar două ouă fierte au aproape 170 de calorii.
,,Metabolismul nostru scade odată cu vârsta, de aceea sunt indicate mesele dese, cu cantităţi mici sau moderate de alimente, selectarea alimentelor uşor de mestecat şi înghiţit, includerea de supe, legume, fructe, compoturi, iaurturi şi ceaiuri”, spune medicul Adrian Copcea, specialist în diabet, boli metabolice şi nutriţie, la Clinica „Asteco” din Cluj- Napoca.
Iei masa doar când îţi este foame- Fals
Pierderea poftei de mâncare este una dintre problemele frecvente cu care se confruntă persoanele în vârstă, de aceea o parte dintre ele obişnuiesc să nu mănânce decât atunci când le este foame. Obicei nu tocmai sănătos, ne atenţionează nutriţioniştii.
Chiar dacă nu trebuie consumată la fel de multă mâncare ca în tinereţe, vârstnicii trebuie să-şi ia din alimentaţia zilnică nutrienţii necesari.
Cele trei mese din zi trebuie să asigure proteinele (lapte, ouă, carne de pui), carbohidraţii (orez, cereale integrale, porumb, fasole), grăsimile bune (peşte, ulei de soia, seminţe), vitaminele (din fructele şi legumele proaspete) şi mineralele de care au nevoie.
Eşti normoponderal? Mănâncă tot ce vrei!- Fals
Excesul de greutate este unul din factorii care duc frecvent la apariţia afecţiunilor cronice, atenţionează medicii specialişti.
De aceea, chiar dacă nu au probleme cu greutatea, vârstnicii nu trebuie să facă excese alimentare. Indicat este să evite semipreparatele sau mâncărurile bogate în grăsimi de origine animală, care pot duce în timp la apariţia problemelor cardiovasculare. Important este ca alimentaţia vârstnicilor să se bazeze pe calitate, şi nu pe cantitate, oferind nutrienţii necesari zilnic.
60 de ani. Târziu pentru un stil de viaţă sănătos?- Fals
Nu este niciodată prea târziu să faci modificări în stilul de viaţă. Mai mult, sedentarismul nu trebuie asociat cu procesul de îmbătrânire. Din contră! Alimentaţia sănătoasă, care include trei mese pe zi bazate pe legume şi fructe proaspete, dar şi activitatea fizică uşoară, poate ajuta la menţinerea stării de sănătate.
Chiar dacă nu sunt diagnosticaţi cu boli cronice, vârstnicii pot preveni sau întârzia apariţia diabetului de tip II sau a afecţiunilor cardiovasculare printr-o alimentaţie sănătoasă, care să cuprindă cereale integrale, peşte şi lactate.
Vitaminele C şi B12, zilnic- Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie Clinica „Asteco”, Cluj-Napoca
Nutriţia persoanelor vârstnice trebuie să ţină cont de anumite particularităţi biologice: scăderea masei musculare, scăderea sensibilităţii la insulină, modificări ale gustului, probleme ale danturii, atrofierea mucoasei gastrice şi încetinirea tranzitului intestinal.
Afecţiunile frecvente la vârstele înaintate, precum tulburările de memorie şi cele neurologice, pot impune nevoia unui ajutor pentru alimentaţie.
Acidul folic şi vitamina B12 pot fi scăzute la persoanele în vârstă, de aceea este bine de inclus sursele de vitamina B12 (carnea) şi de acid folic (legumele cu frunză verde, gălbenuşul de ou, ficat). Vitamina C este importantă şi la vârstele mai înaintate, de aceea recomand fructele şi legumele proaspete în fiecare zi.