VIDEO: Aşa poţi preveni pierderile de memorie!

1 2 jpg jpeg

Fructele şi legumele, parte din alimentaţia zilnică

Alimentaţia sănătoasă joacă un rol important în prevenirea multor probleme de sănătate, precum şi a procesului de îmbătrânire a creierului. Experţii care studiază efectul îmbătrânirii asupra creierului susţin că legumele şi fructele sunt esenţiale şi nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.

De aceea, ei recomandă consumul a cinci-şapte porţii de legume şi fructe pe zi (legume cu frunze verzi, afine, roşii etc.). Antioxidanţii din fructe şi legume (consumate sub formă de sucuri sau proaspete) sunt cei care luptă împotriva radicalilor liberi şi care pot încetini procesul de îmbătrânire a creierului.

Program de odihnă

Un program echilibrat de somn este esenţial când vine vorba de performanţele cognitive. Pentru a preveni pierderile scurte de memorie este necesar un somn de cel puţin şapte ore în fiecare noapte, susţin specialiştii.

Un somn odihnitor poate reduce nivelul hormonilor de stres, dar este esenţial şi pentru ,,păstrarea” memoriei. ,,În timpul somnului memoria se arhivează şi astfel se menţine ageră pentru mai mult timp”, explică P. Murali Doraiswamy, medic psihiatru la Centrul Medical a Universităţii ,,Duke” din SUA.

Antrenează-ţi mintea!

Pentru a păstra cât mai mult timp mintea ageră, specialiştii spun că memoria trebuie stimulată cât mai des posibil. ,,Memoria este ca şi un muşchi. Ea trebuie stimulată prin intermediul diferitelor activităţi care solicită creierului”, a mai adăugat medicul P. Murali Doraiswamy.

Şahul, puzzle, testele de memorie şi de atenţie, rebusurile, cititul sau învăţarea unei limbi străine sunt doar câteva dintre ,,antrenamentele” care ajută la prevenirea pierderilor de memorie.

Evită suprasolicitarea!

Dacă pentru o persoana tânără sarcinile multiple sunt o provocare, pentru o persoană de vârsta a treia ele nu pot decât îngreuna şi mai mult lucrurile.

,,Persoanelor de vârsta a treia le este dificil să se concentreze la mai multe sarcini în acelaşi timp. De aceea, cel mai indicat este ca ele să se ocupe de fiecare sarcină în parte. Astfel, şansele ca ele să uite lucruri simple sunt mult mai reduse”, explică Brenda Plassman, profesor la Universitatea ,,Duke”.