Terapiile hormonale, elixir al tinereţii?

1 2 jpg jpeg

O treime din via┼ú─â, at├ót le ÔÇ×fur─âÔÇŁ femeilor menopauza, iar b─ârba┼úilor ÔÇô andropauza. ┼×i nu ar fi nicio problem─â dac─â aceast─â etap─â a vie┼úii nu ar fi dominat─â de o stare general─â proast─â, de bufeuri, de irascibilitate ┼či de probleme sexuale.

Hormonii te menţin în formă

Toate aceste nepl─âceri apar deoarece, pe m─âsur─â ce trece timpul, scade nivelul de hormoni sexuali (estrogen ┼či progesteron la femei ┼či testosteron la b─ârba┼úi).

Rolul acestora nu este doar de a men┼úine func┼úiile sexuale la parametri optimi, ci ┼či de a asigura starea de s─ân─âtate a mai multor organe. Mai precis, ├«n cazul femeilor, hormonii sexuali protejeaz─â de bolile cardiovasculare ┼či men┼úin densitatea osoas─â.

Ce soluţii există

Pentru a scăpa de neplăcerile vârstei a treia, poţi apela la tratamente care echilibrează nivelul de hormoni din sânge. În cazul femeilor, se administrează sub formă de capsule, de injecţii sau de plasturi cu hormoni sexuali feminini. Iar bărbaţilor li se dau pastile cu testosteron. Beneficiile acestei terapii diferă în funcţie de sex.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Calciul, esenţial pentru vârstnici

- Supl─â ┼či la v├órsta a doua

Tratamentul trebuie ţinut maximum 5 ani

Potrivit speciali┼čtilor, riscurile terapiilor hormonale sunt mai mici dec├ót beneficiile, singura condi┼úie fiind administrarea acestora pe o durat─â de maximum cinci ani. Dup─â acest interval, riscurile cresc, mai ales ├«n cazul femeilor.

Mai exact, conform unui studiu efectuat de cercet─âtorii americani, dup─â un an de tratament, din 10.000 de femei care au beneficiat de terapia hormonal─â, doar ┼čapte au suferit de boli de inim─â, opt au f─âcut cancer mamar, opt ÔÇô accident vascular cerebral ┼či 18 au prezentat cheaguri de s├ónge pe artere cu poten┼úial letal.

Dup─â cinci-┼čase ani de tratament, num─ârul femeilor cu aceste boli s-a dublat, atrag aten┼úia speciali┼čtii.

Pentru femei

- ameliorează bufeurile; - elimină tulburările de dispoziţie; - reduc nervozitatea; - menţin fermitatea pielii; -protejează creierul, prevenind instalarea bolii Alzheimer.

Pentru bărbaţi

- cresc forţa musculară;

-ajut─â la arderea mai rapid─â a caloriilor ┼či, prin urmare, la reducerea cantit─â┼úii de gr─âsime;

-reduc rezistenţa la insulină, problemă cu care se confruntă frecvent bărbaţii de peste 50 de ani;

- normalizeaz─â tensiunea arterial─â;

- îmbunătăţesc viaţa sexuală;

- ameliorează abilităţile cognitive.

Hormoni care întârzie îmbătrânirea

Printre hormonii care pot fi administra┼úi ├«n cazul femeilor la menopauz─â ┼či al b─ârba┼úilor la andropauz─â se num─âr─â ┼či DHEA (dehidroespiandrosteron, precursor al estrogenului ┼či al testosteronului). Acesta este secretat de glandele suprarenale ┼či men┼úine nivelul de energie al organismului ┼či ofer─â protec┼úie ├«mpotriva bolilor cardiovasculare.

De asemenea, mai pot fi folosite ┼či suplimente de melatonin─â, un hormon secretat de glanda epifiz─â, cu rol important ├«n ├«ncetinirea procesului de ├«mb─âtr├ónire ┼či ├«n ├«nt├órzierea apari┼úiei bolilor specifice b─âtr├óne┼úii.

Click! de la cititori

Dup─â ce am intrat la menopauz─â, m-am ├«ngr─â┼čat foarte mult. Medicul de familie mi-a spus c─â s-ar putea s─â fie de vin─â nivelul sc─âzut de hormoni. Mi-a recomandat un tratament hormonal ┼či am reu┼čit s─â sl─âbesc 2 kg. Viorica Belciug, Neam┼ú