Simptome la menopauz─â: Cum ┼čtii c─â e┼čti ├«n acea perioad─â

1 simptome la menopauza jpg jpeg

├Änso┼úit─â de o serie de modific─âri ├«n corp, unele nu tocmai pl─âcute, menopauza este un motiv de griji pentru multe femei. C├ónd ├«ncepe, de fapt, ┼či ce simptome la menopauza sunt mai frecvente?

Menstrua┼úia nu se produce peste noapte, ci este un proces gradual ÔÇô manifestat printr-o serie de schimb─âri, unele care se resimt puternic, altele care trec neobservate. Cu ce simptome la menopauz─â te po┼úi ├«nt├ólni ┼či c├ónd apare? Media de v├órst─â pentru debutul menopauzei este ├«n jur de 50 de ani, dar procesul poate ap─ârea ┼či mai devreme, la 40 ani, c├ónd avem de-a face cu menopauz─â prematur─â. Menopauza se instaleaz─â atunci c├ónd au trecut 6 luni consecutiv f─âr─â ciclu menstrual ┼či nu este vorba despre sarcin─â sau de vreo boal─â.

Ce modific─âri se produc

Odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, stocul de ovule se diminueaz─â, ovarele produc din ce ├«n ce mai pu┼úin estrogen ┼či ├«nceteaz─â ovula┼úia ├«n fiecare lun─â. De asemenea, glanda hipofiz─â, care este legat─â de partea anterioar─â a creierului, percepe acest lucru ca pe un semnal de eliberare a unei cantit─â┼úi mai mari de hormoni de stimulare folicular─â (FSH). Organismul ├«ncearc─â s─â ├«ncurajeze un folicul s─â se maturizeze ├«n ovare pentru a elibera un ovul. Procesul permite doctorului s─â efectueze un test de s├ónge cu ajutorul c─âruia se poate stabili dac─â a ├«nceput menopauza. Mai precis, dac─â din rezultate reies niveluri ridicate de FSH, sunt ┼čanse ca aceasta s─â fi ├«nceput.

De┼či nu este o boal─â, menopauza poate avea simptome nepl─âcute. Chiar cu 5-10 ani ├«nainte de ultimul ciclu, te po┼úi confrunta cu probleme precum menstre neregulate, bufeuri ┼či nervozitate.

Bine de ┼čtiut!

Din cauza sc─âderii nivelului de estrogen specific─â menopauzei, cre┼čte riscul bolilor de inim─â ┼či al osteoporozei.

Consumă leacuri bogate în hormoni naturali

Plantele pot reduce considerabil simptomele neplăcute ale menopauzei. Spre exemplu, condimentele aromatice care conţin fitoestrogeni pot fi de mare ajutor contra bufeurilor. Fitoestrogenii sunt substanţe vegetale care imită acţiunea estrogenilor, hormoni sexuali feminini, care răspund de starea emoţională a femeii.

C├óteva dintre plantele care con┼úin fitoestrogeni: extractele din lemn-dulce, trifoiul ro┼ču, m─ârarul ┼či salvia. Aceste remedii sunt recomandate ├«n tulbur─ârile de dispozi┼úie, insomnii ┼či bufeuri. Indicat este ca tratamentul cu fitoestrogeni s─â fie recomandat ┼či supravegheat de un medic apifitoterapeut.

Plantele care conţin fitoestrogeni nu se administrează femeilor ce prezintă fibrom uterin, chisturi mamare sau ovariene.

Ceaiul de rooibos energizeaz─â

Benefice ├«n diminuarea efectelor menopauzei este ┼či consumul de ceai alb, de ceai verde, de pu-erh ┼či rooibos. Acestea au propriet─â┼úi hidratante, detoxifiante, de accelerare a metabolismului, cresc energia fizic─â ┼či psihic─â, ┼či con┼úin cantit─â┼úi importante de antioxidan┼úi. Se recomand─â administrare a 2-3 c─âni pe zi.

Preparatele de lavand─â, sun─âtoare, talpa-g├ó┼čtei sau de p─âducel ajut─â la eliminarea st─ârii de anxietate, de agita┼úie, la diminuarea palpita┼úiilor ┼či varia┼úiilor tensiunii arteriale. Plantele se consum─â sub form─â de ceai, tinctur─â sau capsule.

Este recomandat s─â fie consumate produse ce con┼úin combina┼úii de antioxidan┼úi, spre exemplu extractul din s├ómburi ┼či coaj─â de struguri, de rodie, licopen, lutein─â, ghimbir. Au propriet─â┼úi de a reduce s├ónger─ârile abundente, bufeurile ┼či schimb─ârile de dispozi┼úie.