Simptome la menopauză: Cum ştii că eşti în acea perioadă

1 simptome la menopauza jpg jpeg

Însoţită de o serie de modificări în corp, unele nu tocmai plăcute, menopauza este un motiv de griji pentru multe femei. Când începe, de fapt, şi ce simptome la menopauza sunt mai frecvente?

Menstruaţia nu se produce peste noapte, ci este un proces gradual – manifestat printr-o serie de schimbări, unele care se resimt puternic, altele care trec neobservate. Cu ce simptome la menopauză te poţi întâlni şi când apare? Media de vârstă pentru debutul menopauzei este în jur de 50 de ani, dar procesul poate apărea şi mai devreme, la 40 ani, când avem de-a face cu menopauză prematură. Menopauza se instalează atunci când au trecut 6 luni consecutiv fără ciclu menstrual şi nu este vorba despre sarcină sau de vreo boală.

Ce modificări se produc

Odată cu înaintarea în vârstă, stocul de ovule se diminuează, ovarele produc din ce în ce mai puţin estrogen şi încetează ovulaţia în fiecare lună. De asemenea, glanda hipofiză, care este legată de partea anterioară a creierului, percepe acest lucru ca pe un semnal de eliberare a unei cantităţi mai mari de hormoni de stimulare foliculară (FSH). Organismul încearcă să încurajeze un folicul să se maturizeze în ovare pentru a elibera un ovul. Procesul permite doctorului să efectueze un test de sânge cu ajutorul căruia se poate stabili dacă a început menopauza. Mai precis, dacă din rezultate reies niveluri ridicate de FSH, sunt şanse ca aceasta să fi început.

Deşi nu este o boală, menopauza poate avea simptome neplăcute. Chiar cu 5-10 ani înainte de ultimul ciclu, te poţi confrunta cu probleme precum menstre neregulate, bufeuri şi nervozitate.

Bine de ştiut!

Din cauza scăderii nivelului de estrogen specifică menopauzei, creşte riscul bolilor de inimă şi al osteoporozei.

Consumă leacuri bogate în hormoni naturali

Plantele pot reduce considerabil simptomele neplăcute ale menopauzei. Spre exemplu, condimentele aromatice care conţin fitoestrogeni pot fi de mare ajutor contra bufeurilor. Fitoestrogenii sunt substanţe vegetale care imită acţiunea estrogenilor, hormoni sexuali feminini, care răspund de starea emoţională a femeii.

Câteva dintre plantele care conţin fitoestrogeni: extractele din lemn-dulce, trifoiul roşu, mărarul şi salvia. Aceste remedii sunt recomandate în tulburările de dispoziţie, insomnii şi bufeuri. Indicat este ca tratamentul cu fitoestrogeni să fie recomandat şi supravegheat de un medic apifitoterapeut.

Plantele care conţin fitoestrogeni nu se administrează femeilor ce prezintă fibrom uterin, chisturi mamare sau ovariene.

Ceaiul de rooibos energizează

Benefice în diminuarea efectelor menopauzei este şi consumul de ceai alb, de ceai verde, de pu-erh şi rooibos. Acestea au proprietăţi hidratante, detoxifiante, de accelerare a metabolismului, cresc energia fizică şi psihică, şi conţin cantităţi importante de antioxidanţi. Se recomandă administrare a 2-3 căni pe zi.

Preparatele de lavandă, sunătoare, talpa-gâştei sau de păducel ajută la eliminarea stării de anxietate, de agitaţie, la diminuarea palpitaţiilor şi variaţiilor tensiunii arteriale. Plantele se consumă sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Este recomandat să fie consumate produse ce conţin combinaţii de antioxidanţi, spre exemplu extractul din sâmburi şi coajă de struguri, de rodie, licopen, luteină, ghimbir. Au proprietăţi de a reduce sângerările abundente, bufeurile şi schimbările de dispoziţie.