┼×i ochii ├«mb─âtr├ónesc!

1 2 jpg jpeg

Degenerescen┼úa macular─â legat─â de v├órst─â produce deteriorarea maculei, o por┼úiune de numai c├ó┼úiva milimetri a retinei, foarte important─â pentru vederea central─â. Ea este absolut necesar─â pentru a distinge culorile ┼či detaliile obiectelor. Cititul ┼či ┼čofatul nu sunt posibile atunci c├ónd macula este deteriorat─â. Boala ocular─â apare de obicei la un singur ochi, dar, ├«n timp, ├«l va afecta ┼či pe cel de-al doilea. Atunci c├ónd afecteaz─â un singur ochi, degenerescen┼úa nu deranjeaz─â foarte tare bolnavul, iar uneori nici nu realizeaz─â existen┼úa problemei vizuale. Cei care observ─â c─â vederea le este afectat─â acuz─â vedere ├«nce┼úo┼čat─â, dificultate ├«n a distinge detalii, pete albe sau negre ├«n c├ómpul vizual, obiecte distorsionate, mai mici dec├ót ├«n realitate. Degenerescen┼úa macular─â nu afecteaz─â ┼či vederea periferic─â, a┼ča ├«nc├ót orbirea nu este complet─â.

Vârsta este principalul factor de risc

Potrivit statisticilor interna┼úionale, p├ón─â la 35% din persoanele cu v├órsta peste 65 de ani au o form─â mai u┼čoar─â sau mai sever─â a bolii. Nu se cunosc ├«ns─â cauzele pentru care degenerescen┼úa macular─â apare la unele persoane ┼či la altele nu. Se pare c─â, pe l├óng─â v├órst─â, exist─â ┼či al┼úi factori favorizan┼úi pentru aceast─â afec┼úiune: ereditatea, fumatul, dieta bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či s─ârac─â ├«n vitamine ┼či minerale, precum ┼či expunerea prelungit─â la lumin─â puternic─â. De asemenea, nu se ┼čtie de ce boala progreseaz─â foarte lent la unele persoane ┼či foarte rapid la altele.

Se trateaz─â cu laser

Unele forme de boal─â (aproximativ 15% din totalul cazurilor de degenerescen┼ú─â) pot fi oprite din evolu┼úie cu ajutorul chirurgiei laser. Aceasta nu reface vederea, ci doar ├«ncetine┼čte deteriorarea maculei. Din p─âcate, pentru toate celelalte cazuri nu exist─â un tratament. Pentru c─â nu afecteaz─â vederea periferic─â, majoritatea activit─â┼úilor pot fi realizate ├«n continuare.

Vitaminele previn piederea vederii

Vitaminele A, C, E ┼či zincul ├«ncetinesc procesul de apari┼úie a degenerescen┼úei. Surse bogate ├«n vitamina A sunt morcovii, varza, cartofii ┼či pepenele galben. Vitamina C se g─âse┼čte ├«n cantit─â┼úi mari ├«n citrice, c─âp┼čuni, broccoli, iar vitamina E se poate procura din alune, nuci, semin┼úe de floarea-soarelui, ┼či din germeni de gr├óu. De asemenea, se pare c─â dou─â vitamine din grupa carotenoidelor, luteina ┼či zeaxantina, influen┼úeaz─â apari┼úia degenerescen┼úei maculare. Ele se g─âsesc ├«n fructe ┼či ├«n legume de culoare ├«nchis─â: maz─âre, fasole verde, kiwi, prune, struguri, spanac, broccoli ┼či ardei gras verde.