Proteza salvatoare pentru ┼čold

1 2 jpg jpeg

Dac─â articula┼úia ┼čoldului nu este afectat─â de fracturi, artroz─â sau de alte probleme care duc la deteriorarea cartilajului articular la acest nivel, medicul ├«┼úi poate indica un tratament medicamentos ┼či restric┼úii ├«n ceea ce prive┼čte practicarea unor activit─â┼úi uzuale. De asemenea, ai putea fi nevoit s─â por┼úi un baston sau un cadru de mers. ├Än cazul ├«n care aceste m─âsuri nu dau rezultate, artroplastia de ┼čold sau protezarea este singura solu┼úie. Aceasta este o interven┼úie chirurgical─â care are rolul de a reduce considerabil durerea ┼či de a cre┼čte mobilitatea.

Cum te preg─âte┼čti

Dup─â un control medical complet, care include o radiografie a bazinului ┼či a ┼čoldului, se ├«ncepe preg─âtirea pentru opera┼úie. Pentru a evita apari┼úia complica┼úiilor post-operatorii, pacientul trebuie s─â ├«n┼čtiin┼úeze medicul dac─â sufer─â de irita┼úii ori infec┼úii la nivelul pielii, caz ├«n care se va urma un tratament specific.

Este posibil s─â se doneze s├ónge pentru situa┼úia ├«n care sunt necesare transfuzii dup─â interven┼úie. De multe ori, greutatea corporal─â distruge cartilajul articular, prin urmare, ├«nainte de interven┼úie, se poate recomanda un regim alimentar, pentru reducerea kilogramelor ├«n plus. Astfel, presiunea pe ┼čold nu va fi at├ót de mare ┼či riscul s─â cedeze se va mic┼čora. Interven┼úia poate dura c├óteva ore

Protezarea articula┼úiei ┼čoldului const─â ├«n ├«ndep─ârtarea osului ┼či a cartilajului deteriorate ┼či ├«nlocuirea lor cu elemente artificiale. Aceast─â procedur─â chirurgical─â poate dura p├ón─â la c├óteva ore ┼či sunt utilizate materiale bine tolerate de organism, care rezist─â la coroziune, frecare ┼či presiune. Aceste condi┼úii pot fi ├«ndeplinite de aliajele din o┼úel inoxidabil ┼či pe baz─â de titan ┼či nichel. De regul─â, pentru alegerea materialului din care este confec┼úionat─â proteza se ┼úine cont de posibilitatea financiar─â a pacientului ┼či de competen┼úa chirurgului.

Sfat Caut─â cel mai bun medic ├«n domeniu, pentru c─â de cuno┼čtin┼úele sale depinde succesul interven┼úiei ┼či riscul de a suferi complica┼úii post-operatorii.

Infecţiile, risc posibil

Orice medic informeaz─â pacientul c─â interven┼úia ├«i poate cre┼čte considerabil calitatea vie┼úii, de asemenea are obliga┼úia s─â-i spun─â despre eventualele complica┼úii de dup─â opera┼úie. Printre acestea, se num─âr─â infec┼úia la nivelul inciziei, formarea cheagurilor de s├ónge ├«n venele de la picioare sau poate ap─ârea inegalitatea picioarelor.

Dispozitivele de protezare pot fi decontate par┼úial sau integral de c─âtre Casa Na┼úional─â de Asigur─âri de S─ân─âtate, ├«n func┼úie de fondurile existente ├«n fiecare unitate medical─â. ├Än plus, exist─â liste de a┼čteptare pentru pacien┼úii care primesc astfel de indica┼úii medicale. Aten┼úie! Dac─â sunte┼úi sf─âtuit s─â cump─âra┼úi proteza, pentru ca apoi s─â v─â fie decontat─â cheltuial─â, trebuie s─â ┼čti┼úi c─â nu se fac decont─âri retroactive de c─âtre Cas─â.

Dr. Vlad Petrescu, chirurg ortoped, Spitalul de Urgenţă

Sf├óntul Pantelimon, Bucure┼čti

Artroplastia scade durerea

Artroplastia de ┼čold este o interven┼úie chirurgical─â major─â, care necesit─â unele restric┼úii definitive din partea pacientului. ├Än general, pacien┼úii sunt externa┼úi la 7-10 zile de la opera┼úie, ├«n func┼úie de evolu┼úie ┼či de complian┼úa fa┼ú─â de tratament ┼či recuperare.

Dup─â ce sunt supu┼či artroplastiei, cei mai mul┼úi pacien┼úi descriu o sc─âdere important─â a durerii ┼či o ├«mbun─ât─â┼úire evident─â a mobilit─â┼úii ┼či a abilit─â┼úii de a-┼či desf─â┼čura normal activit─â┼úile zilnice. Pacientul cu protez─â de ┼čold trebuie s─â fie sf─âtuit s─â evite anumite activit─â┼úi pentru tot restul vie┼úii, cum sunt anumite sporturi ÔÇô tenis sau fotbal, ┼či s─â urmeze un regim de via┼ú─â corect.