Primul ajutor în caz de fracturi

1 2 jpg jpeg

În majoritatea cazurilor, în fracturile de orice natură (de gleznă, coaste, femur, braţe sau de coloană), terapia începe cu ameliorarea durerii.

C├ónd o persoan─â sufer─â o fractur─â, rudele sau alte persoane din anturajul acesteia trebuie s─â se adreseze unui serviciu specializat ├«n ortopedie, pentru ca bolnavul s─â primeasc─â un tratament adecvat. Transportul r─ânitului se face cu mare pruden┼ú─â, pentru a evita ┼čocul. Pentru imobilizarea provizorie a bra┼úului fracturat se pot folosi cartoane sau buc─â┼úele de placaj. ├Än cazul fracturilor la picior, transportul bolnavului se face cu o brancard─â adev─ârat─â sau cu una improvizat─â. Dac─â un v├órstnic ┼či-a fracturat coloana vertebral─â, r─ânitul trebuie dus la spital pe o brancard─â cu fa┼úa ├«n jos. La locul accidentului, persoana care asigur─â primul ajutor trebuie s─â constate dac─â bolnavul are pulsul normal.├Än cazul fracturilor deschise sau care au hemoragii, trebuie oprit─â s├óngerarea. ├Än astfel de situa┼úii se aplic─â garouri sau compresiunea local─â cu bandaje sterile.

├Än fracturile de bazin, f─âr─â deplasarea oaselor, bolnavul trebuie s─â stea imobilizat la pat circa 30 de zile. Dup─â acest interval i se permite s─â stea ├«n pozi┼úia ┼čez├ónd. ├Än aceast─â perioad─â, bolnavul trebuie ├«ngrijit s─â nu fac─â unele complica┼úii infec┼úioase la rinichi ┼či la pl─âm├óni.