Pierderea masei musculare poate fi prevenită

1 2 jpg jpeg

Sarcopenia defineşte pierderea de masă musculară asociată înaintării în vârstă. Împlică atât scăderea forţei muscular, cât şi a functionalităţii optime a musculaturii. Acest fenomen apare după 40 de ani şi se accelerează după vârsta de 75 de ani. Deşi sarcopenia este mult mai evidentă la persoanele sedentare, pierderea de masă musculară apare şi la cei care rămân activi până la vârste înaintate, fiind influenţată şi de alţi factori, în afara exerciţiului fizic.

Info

După vârsta de 30 de ani, la persoanele care fac puţin efort fizic, consistenţa masei musculare scade cu 3-5% la fiecare 10 ani.

Lipsa proteinelor, un factor declanşator

Printre factorii care influenţează instalarea sarcopeniei se numără scăderea numărului de celule nervoase ce transmit impulsurile pentru mişcare la nivelul muşchilorşi diminuarea nivelului unor hormoni precum testosteronul, hormonul de creştere sau factorul de creştere asemănător insulinei. De asemenea, incapacitatea organismului de a transforma proteinele în energie duce la micşorarea masei musculare.

Regimurile alimentare care presupun limitarea numărului de calorii consumate zilnic sau mesele sărace în alimente cu proteine pot influenţa negativ masa musculară.

Ce simptome are

Sarcopenia determină apariţia senzaţiei de slăbiciune musculară şi diminuarea capacităţii de efort fizic, ceea ce duce, în cele mai multe cazuri, la evitarea activităţilor solicitante. Din acest motiv, procesul de pierdere de masă musculară va fi mai accelerat, reducând şi mai mult pragul de efort.

Mişcarea are efect protector

Pierderea de masă musculară poate fi încetinită prin practicarea exerciţiilor fizice pentru rezistenţă şi prin adoptarea unei diete echilibrate care să includă proteine din surse variate şi aport zilnic de fructe şi legume. De asemenea, sunt recomandate analizele periodice pentru identificarea şi corectarea deficitului de vitamina D, dacă acesta există, şi analize pentru depistarea şi corectarea eventualelor dezechilibre hormonale, în special în cazul persoanelor peste 40 de ani.

Sfatul specialistului

Dr. Delia Simion, medic specialist reumatolog, Hyperclinica Medlife Unirii, Bucureşti

Consecinţele sarcopeniei includ scăderea forţei musculare şi a ratei metabolice musculare. Acestea conduc la senzaţia de slăbiciune, scăderea capacităţii de efort aerobic şi pierderea treptată a independenţei persoanei afectate, care ajunge în timp în imposibilitatea de a-şi desfăşura activităţile obişnuite fără ajutor. În ceea ce priveşte prevenirea acestei afecţiuni, unele studii susţin un efect benefic al introducerii în dieta persoanelor vârstnice a unor suplimente precum creatina, concentratele de proteină din zer purificată, carnitina şi acizi graşi Omega-3.