Pierderea auzului: ce soluţii există

1 2 jpg jpeg

Cunoscută ca hipoacuzie, reducerea auzului se instalează treptat şi se manifestă prin şuierat în urechi, ameţeli, dureri de urechi, dificultatea de a înţelege ce ţi se spune, mai ales dacă te afli într-un loc zgomotos, nevoia de a creşte volumul la telefon, radio sau televizor. Dacă ai depăşit vârsta de 50 de ani, te poţi aştepta să apară probleme cu auzul din cauza îmbătrânirii aparatului auditiv, dar poţi întârzia acest fenomen, normal de altfel, prin prevenirea infecţiilor (precum otita) a acumulării de cerumen în canalul auditiv şi prin renunţarea la obiceiul de a asculta radio sau muzică la căşti, cu volumul ridicat.

Primul pas: controlul medical

Nu ezita ca imediat ce simţi un disconfort auditiv să te adresezi medicului de familie. În 5% din situaţii, auzul poate fi îmbunătăţit prin recomandarea unor medicamente sau prin tratament chirurgical. În cele mai multe cazuri, un aparat auditiv sau proteza auditivă este cea mai bună şi simplă metodă de a-ţi recupera auzul. Dacă eşti pensionar şi eşti asigurat în sistemul de stat, vei primi trimitere către un medic orelist, care va pune diagnosticul corect şi te va ajuta să alegi cea mai bună variantă de tratament. Un alt specialist care te-ar putea ajuta atunci când observi că-ţi pierzi auzul este audiologul. Printr-o audiogramă, ţi se stabileşte pragul de sensibilitate auditivă. În funcţie de rezultate, se recomandă un aparat auditiv potrivit.

Sfat

Înainte de a te prezenta la medic, notează toate simptomele avute şi prezintă aceste observaţii specialistului pentru a-ţi indica tratamentul cel mai bun.

Ce trebuie să ştii despre aparatul auditiv?

Un aparat auditiv va suplini funcţia urechii cu probleme, prin amplificarea sunetelor slabe. În funcţie de severitatea pierderii de auz, de forma canalului auditiv şi a stilului de viaţă, medicul specialist te va ajuta să alegi cel mai bun aparat. Se poate opta pentru unul intern, care au avantajul de a nu fi vizibil, dar care este dificil de întreţinut, sau pentru unul extern, la un preţ mai mic. Dacă, după o perioadă de acomodare de câteva luni, nu simţi că aparatul este eficient, este nevoie de un nou consult medical. Deoarece poate exista un grad diferit de afectare a auzului de la o ureche la alta, este benefică purtarea aparatelor auditive la ambele.

Când e indicat implantul cohlear

Dacă s-a instalat hipoacuzia profundă, caz în care proteza auditivă nu este o soluţie de tratament, o posibilă rezolvare este implantul cohlear, alcătuit dintr-o porţiune internă, care se aplică prin operaţie chirurgicală, şi alta externă, asemănătoare protezelor auditive obişnuite. În acest caz, se transmit sunetele direct către nervul auditiv. Costurile acestui tip de implant pot ajunge la aproximativ 20.000 de euro.

Ce este audiograma

Audiograma este evaluarea auzului care constă în:

- testul vorbitului în şoaptă,

- testul diapazonului,

- audiometria sunetelor (prin ascultarea unor sunetele la căşti),

- testul de recunoaştere a cuvintelor,

- testul acustic,

-testul emisiei otoacustice (măsoară modul în care urechea internă răspunde la sunete).