Obiceiuri bune pentru articulaţii sănătoase

1 2 jpg jpeg

Jumătate dintre persoanele care au împlinit vârsta de 50 de ani au probleme cu articulaţiile, arată statisticile. Te numeri printre ele? Iată ce poţi face!

Îţi poţi păstra sănătatea articulaţiilor cu ajutorul câtorva obiceiuri simple. De exemplu, unul dintre ele presupune să-ţi pui la treabă articulaţiile cât mai des.

Cu cât le mişti mai mult, cu atât elimini riscul ca acestea să fie rigide şi să te doară. Ia pauze de la activităţile pe care le faci şi fă o plimbare uşoară ca să te relaxezi şi să-ţi dezmorţeşti corpul. Dacă vrei să ai articulaţii sănătoase, mersul pe bicicletă şi înotul sunt cele mai potrivite activităţi. Fereşte-te de căzături

Fracturile pot deteriora serios articulaţiile, mai ales după vârsta de 40 de ani, când oasele sunt mult mai fragile.

De aceea, este foarte important să te protejezi de căzături, mai ales în sezonul rece, când poleiul îţi poate da mari bătăi de cap.

Mergi uşor şi evită să te plimbi prin zonele cu multă gheaţă sau pe suprafeţe alunecoase. Nu în ultimul rând, dă cu sare prin zonele din imediata apropiere a locuinţei sau îţi poţi pune ciorapi uzaţi peste încălţăminte, pentru a preveni căzăturile.

Cura balneară, de ajutor

Fiecare schimbare de vreme, în special la trecerea de la anotimpul cald la cel rece, provoacă dureri puternice la încheieturi. Ca să previi aceste dureri, mergi la cură, în staţiune.

Cele mai potrivite în acest sens sunt staţiunile cu apă sulfuroasă, cum ar fi Călimăneşti, Herculane ori Pucioasa. Un tratament de 18 zile are efecte benefice timp de un an.

În farmacii găseşti mai multe suplimente alimentare care promit întărirea sistemului osos şi, implicit, prevenirea durerilor de articulaţii.

Însă nu te apuca să cumperi singur ceea ce crezi că ţi-ar face bine, deoarece nu toate suplimentele se potrivesc organismului tău.

Vorbeşte cu medicul de familie şi, în cazul în care unguentele de pe piaţă nu-ţi sunt de folos, el îţi va recomanda un tratament medicamentos care să-ţi uşureze durerea.

Ce poţi face dacă ai dureri

Gheaţa este o soluţie la-ndemână, care te eliberează de durerile de articulaţii. Aplică un pachet rece sau gheaţă înfăşurată într-un prosop din bumbac.

Lasă-l să acţioneze 20 de minute. Nu ai gheaţă sau un pachet rece? Încearcă o pungă de legume congelate, înfăşurată într-o pânză de bumbac. Ai grijă să nu aplici gheaţa direct pe piele!