Mutaţia unei gene ne protejează împotriva senilităţii

1 2 jpg jpeg

Astfel, muta┼úia genei asociat─â cu longevitatea ├«mpiedic─â degradarea memoriei ┼či apari┼úia demen┼úei ├«n cazul persoanelor ├«n v├órst─â, potrivit unui studiu publicat ├«n Journal of the American Medical Association. Cercet─âtorii au plecat de la ipoteza c─â o muta┼úie a genei CETP ar putea ac┼úiona ┼či pentru conservarea s─ân─ât─â┼úii cerebrale a persoanelor ├«n v├órst─â.

Acest studiu a fost efectuat de-a lungul unei perioade de 25 de ani, la el particip├ónd 523 de pacienti. La ├«nceputul studiului persoanele testate nu sufereau de demen┼ú─â sau de tulbur─âri de memorie. Voluntarii au fost monitoriza┼úi apoi timp de patru ani ┼či testa┼úi anual pentru evaluarea ratei de degradare cognitiv─â ┼či pentru calcularea posibilitatea apari┼úiei maladiei Alzheimer.

ÔÇ×Am descoperit c─â purt─âtorii a dou─â copii ale acestei muta┼úii a genei longevit─â┼úii aveau un ritm mai lent de degradare a memoriei lor ┼či un risc mai sc─âzut de demen┼ú─â ┼či de declan┼čare a maladiei Alzheimer", a precizat unul dintre cercet─âtori.