Mişcare şi la vârsta a treia

1 2 jpg jpeg

Cele mai multe persoane cu vârste de peste 65 de ani petrec o mare parte din zi stând în şezut sau la orizontală. Preţul plătit pentru lipsa de mişcare este destul de mare, având în vedere că aceasta creşte riscul de obezitate, diabet şi boli cardiovasculare. În plus, cu timpul, multe dintre activităţile care le făceau plăcere devin tot mai greu de realizat. Durerile apărute la încheieturi şi vulnerabilitatea la căzături îi fac pe mulţi să rărească ieşirile. Dacă te afli la vârsta a treia, nu ezita să continui să faci mişcare, plimbări scurte şi frecvente, să te joci cu nepoţii, să ieşi la cumpărături sau să-ţi vizitezi prietenii.

Ai grijă să nu te suprasoliciţi!

Orice tip de mişcare moderată, care nu oboseşte peste măsură corpul, mai ales dacă n-a fost obişnuit cu efortul fizic susţinut, este benefică pentru vârstnici. Îţi poţi da seama că nu te suprasoliciţi dacă în timpul activităţii poţi vorbi, dar nu şi fredona versurile unei melodii. Gimnastica zilnică, timp de 10-15 minute, după trezire, se numără printre activităţile simple pe care le poţi face pentru a rămâne în formă. La fel de mult te ajută alergarea uşoară timp de o oră pe săptămână ori mersul pe bicicletă, care-ţi tonifică musculatura şi te face să slăbeşti mai uşor ori să te menţii la o greutate ideală.

Reţine!

Aproximativ 30 de minute de mişcare zilnică pot preveni boli grave, ca atacul de cord, diabetul zaharat de tip 2, cancer, depresie, demenţă.

Ce activităţi sunt bune pentru muşchi

Întărirea musculaturii este necesară chiar şi la vârste înaintate, pentru a face faţă treburilor casnice de zi cu zi, contra obezităţii, spre a avea oase puternice şi a păstra tensiunea arterială în parametri normali. Mişcările repetitive fortifică muşchii şi-ţi conferă flexibilitate. Grădinăritul, mersul la cumpărături pe jos, exerciţiile care implică ridicarea de gantere nu prea grele, de 1-2 kilograme, sunt câteva exemple de activităţi benefice pentru musculatură.

Dansul alungă depresia

Dacă-ţi par anoste exerciţiile fizice, ai putea încerca să dansezi. Sunt o opţiune bună tangoul argentinian sau dansurile de societate la un club de dans sportiv. Este un gen de activitate care alungă depresia, starea de anxietate, schimbările de dispoziţie, insomnia. Salsa este un tip de dans care-ţi va întări musculatura şi-ţi va asigura echilibrul. În general, orice formă de dans scade riscul de hipertensiune, osteoporoză, diabet.