Iată cum previi îmbătrânirea prematură!

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă nu ne place, începem să îmbătrânim încă din tinereţe. Viteza cu care are loc acest proces în tinereţe diferă însă faţă de momentele în care am ajuns la o vârstă înaintată. Iată câteva obiceiuri ce pot duce la încetinirea proceselor de îmbătrânire.

Mănâncă sănătos!

Alimenta┼úia neadecvat─â este una din cele mai frecvente cauze ale ├«mb─âtr├ónirii ├«nainte de vreme. O diet─â bogat─â ├«n gr─âsimi saturate duce la apari┼úa mai multor boli, la care se adaug─â cre┼čterea ├«n greutate, ├«ntinderea pielii ┼či apari┼úia vergeturilor. Prin urmare, alege un regim alimentar echilibrat, din care s─â nu lipseasc─â vitaminele ┼či mineralele necesare organismului. Consum─â c├ót mai multe

integrale,

┼či legume, hidrateaz─â-te cu ap─â ┼či ├«ncearc─â s─â limitezi cantitatea de dulciuri consumat─â zilnic.

Fumatul cre┼čte riscul apari┼úiei cancerului, scade imunitatea organismului ┼či face posibil atacul de cord. De asemenea, el accelereaz─â contrac┼úia vaselor de s├ónge ┼či reduce fluxul de s├ónge. ┼óig─ârile s─âr─âcesc rezervele de vitamina C, antioxidant care ajut─â la men┼úinerea flexibilit─â┼úii ┼či tinere┼úii pielii. Ca s─â te la┼či de fumat, consult─â medicul de familie ┼či ├«ncerc─â s─â folose┼čti substituen┼úi cu nicotin─â.

Un alt factor ce accelereaz─â ritmul ├«mb─âtr├ónirii este sedentarismul. Activit─â┼úile fizice relaxeaz─â organismul, previn bolile, dezvolt─â sociabilitatea ┼či sporesc longevitatea. Dac─â nu po┼úi s─â faci un sport, o alternativ─â eficient─â este mersul pe jos. Rezerv─â-┼úi c├óteva momente din zi ├«n care s─â faci o plimbare scurt─â, ├«n ritm alert. Sportul te ajut─â s─â arzi caloriile suplimentare, reduce stresul ┼či te p─âze┼čte de boala Alzheimer.

Pentru a te sim┼úi energic ┼či cu mintea limpede, ├«ncearc─â s─â dormi opt ore. Lipsa somnului este ÔÇ×responsabil─âÔÇŁ de apari┼úia unor nereguli de memorie, favoriz├ónd cre┼čterea tensiunii arteriale. Dac─â e┼čti un b─âutor ├«nr─âit de cafea, ├«ncearc─â s─â reduci cantitatea consumat─â la cel mult dou─â c─âni pe zi. Anumite substan┼úe din cafea, cum ar fi cafeina, provoac─â deshidratarea, iar acesta este unul din motivele pentru care pielea arat─â ├«mb─âtr├ónit─â.

Potrivit studiilor, dac─â ai o atitudine pozitiv─â ├«n privin┼úa ├«mb─âtr├ónirii, ├«┼úi po┼úi m─âri durata de via┼ú─â cu p├ón─â la ┼čapte ani. Pensionarea este o bun─â ocazie de a-┼úi pune ├«n ordine priorit─â┼úile, po┼úi da mai mult─â aten┼úie st─ârii tale de s─ân─âtate ┼či s─â faci lucruri pe care via┼úa profesional─â nu ┼úi le permitea.