Ele au descoperit elixirul tinereţii

1 2 jpg jpeg

Pe Despina Petre am cunoscut-o la primul cros organizat de Click! Sănătate, pe 8 mai, în Parcul Herăstrău din Capitală, când a venit la înscriere încă de la prima oră. Purta un rucsac galben în spate şi o şapcă albastră pe cap şi mi-a spus că toată noaptea a călătorit cu trenul, pentru că mai participase la un cros organizat tocmai la Blaj.

Am rămas impre­sionată, pentru că nu se vedea pe chipul ei nicio urmă de oboseală. De ce aleargă şi de ce încearcă să „puncteze” cât mai multe crosuri în ţară sau peste hotare?

Pentru că ştie că este un exemplu pentru mulţi dintre noi şi crede că ne poate convinge că mişcarea este ultimul lucru din lume la care ar trebui să renunţăm. „Eu sunt bucuroasă că pot să fac ceva şi chiar şi bucuria asta mă ţine în viaţă”, spune, plină de modestie, cititoarea noastră.

Ecaterina merge pe stadion săptămânal

Ecaterina Olteanu, născută în ’33, care provine dintr-o familie cu 12 fraţi, a iubit de mică sportul. Dar nu şi-a dorit să facă din el o carieră.

„Făceam mişcare mai mult pentru a-mi menţine frumuseţea şi pentru a mă relaxa“, povesteşte cititoarea. Coafeză de meserie, ea a fost şefă de unitate la „uzina de frumuseţe” din Calea Victoriei, Bucureşti, unde veneau toate vedetele să se aranjeze.

„Atunci nu aveam aşa de mult timp, dar am tânjit să fac mişcare întotdeauna”, ne-a mărturisit Ecaterina. Spre vârsta de pensionare, ea a început din nou să facă sport, iar acum se duce pe stadionul Rapid, la antrenamente, de două-trei ori pe săptămână.

Nu suferă de nicio afecţiune, doar tensiunea îi mai creşte la supărări, dar o ţine sub control cu tratament. De vicii s-a ferit toată viaţa şi crede că dacă nu faci excese, nici de mâncare, nici de somn, nici de mişcare, poţi avea o viaţă lungă şi frumoasă.

Merge des cu bicicleta

Acum 15 ani, după ce a rămas fără soţul ei, Despina a încercat să-şi umple timpul cu activităţi care s-o ajute să uite de singurătate. Mergea des cu bicicleta şi, din când în când, se oprea la bazinul de înot ca să-şi facă o plăcere.

Despina a participat şi la crosul Click! Sănătate

2 jpg jpeg

Pentru că de mică a iubit să facă mişcare. Fie că a săpat, a secerat, a ţesut sau a străbătut Bucureştiul în lung şi-n lat, tot sport a considerat că face. Pentru că este activă, nici nu s-a îngrăşat.

„Niciodată nu am fost grasă, pentru că grăsimea este boală curată. Nu iau pastile, doar vitamine când simt că sunt obosită. Dar şi pentru atunci am remediul meu, care merge de minune: mă odihnesc şi mănânc multe fructe. Pe la 2 noaptea, mă trezesc şi alerg vreo zece ture de la un capăt la altul al străzii, cam 4 kilometri, în 35-40 de minute. Oamenii mă cred nebună, dar uite că pe 1 septembrie împlinesc 90 de ani şi vreau să ajung la 100 de ani”, spune ea încrezătoare.

Nu ratează marea

„Îmi place croitoria şi lucrez ce prind în mână. De fapt, aşa mă întreţin, că pensia este mică”, ne-a mărturisit Despina. Însă acest lucru nu o întristează prea mult.

2 jpg jpeg

„Ce-mi place să fac? Păi merg în fiecare vară la mare, la Eforie Nord. Nu pierd marea. E sănătate curată. Toată ziua stau pe plajă. Merg gratis cu trenul. Acolo am cortul meu şi nu consum mult”, ne-a povestit cititoarea noastră simpatică, făcându-ne să ne promitem în gând că nu ne vom mai plânge de greutăţi şi de dureri închipuite. Despina nu fumează şi nici nu bea cafea, pentru că, spune ea, „nu vrea să se bage slugă la ele”.

INFO: După 70 de ani, alergarea şi înotul protejează articulaţiile.