Durerea de spate se accentuează la vârsta a treia

1 2 jpg jpeg

├Än majoritatea cazurilor, durerile de spate care apar la v├órsta a treia sunt cauzate de uzura natural─â a organismului. La fel ca celelalte p─âr┼úi ale corpului, mu┼čchii, articula┼úiile, oasele ┼či ligamentele ├«mb─âtr├ónesc odat─â cu trecerea timpului. Masa muscular─â ┼či osoas─â scad, la fel ┼či con┼úinutul de ap─â din organism. Una dintre consecin┼úele ├«nt├ólnite frecvent este deshidratarea discului intervertebral, care se contract─â ┼či se sl─âbe┼čte.

Factori care favorizeaz─â disconfortul

Procesul de uzur─â este gr─âbit sau accentuat de anumi┼úi factori, cum sunt munca fizic─â grea, excesul de greutate sau lipsa de exerci┼úiu fizic. ├Än plus, din cauza schimb─ârilor metabolice legate de v├órst─â, mecanismele de regenerare specifice organismului uman ├«┼či pierd din eficien┼ú─â.

Desigur, pe l├óng─â efectele uzurii, mai pot exista ┼či alte cauze ale durerilor de spate la v├órste ├«naintate. Una dintre ele poate fi o leziune a mu┼čchilor, ligamentelor sau tendoanelor sl─âbite sau tensionate. Mu┼čchii spatelui pot avea contracturi dureroase ┼či din pricina unui abdomen voluminos.

Lezarea unuia sau a mai multora dintre discurile intervertebrale, care ac┼úioneaz─â ca absorbante ale ┼čocurilor, provoac─â, de asemenea, dureri. C├ónd un disc herniaz─â, miezul s─âu iese printr-un punct slab al stratului exterior ┼či preseaz─â nervii ├«nvecina┼úi. Cu v├órsta, pot s─â apar─â pe vertebre ┼či excrescen┼úe osoase numite osteofite, care provoac─â dureri severe.

Durerile ├«n regiunea spatelui mai pot avea la baz─â ┼či artrita, osteoporoza sau alte boli care afecteaz─â nervii spinali sau vertebrele. De asemenea, ceea ce pu┼úini ┼čtiu, suferin┼úa psihic─â sau depresia pot provoca tensiuni, care se manifest─â printr-un disconfort dureros. ┼×i obezitatea, care ├«mpov─âreaz─â coloana vertebral─â, sau sedentarismul pot fi cauze ale problemelor cu spatele.

Cite┼čte ┼či: Gre┼čeli care ├«┼úi pot provoca dureri de spate

Când e necesar să cerem ajutor

De cele mai multe ori, c├ónd avem dureri de spate ├«ncerc─âm diverse metode sau leacuri, pentru a le calma. Exist─â ├«ns─â situa┼úii c├ónd, f─âr─â un diagnostic precis, tratamentele pe cont propriu sunt ineficiente ┼či ne fac s─â pierdem timp pre┼úios sau chiar s─â declan┼č─âm alte probleme medicale. Iat─â situa┼úiile ├«n care este imperios necesar s─â mergem la medic:

- C├ónd durerea este foarte mare ┼či dureaz─â mai mult de c├óteva zile.

- C├ónd, pe l├óng─â durerea de spate, apar febra ┼či frisoanele sau incontinen┼úa urinar─â.

- C├ónd durerea radiaz─â din spate c─âtre picior ┼či ajunge la genunchi.

- Dac─â ne amor┼úe┼čte unul sau ambele picioare.

- Dacă durerea nu cedează sau revine mereu, oricâte remedii am încerca.

- Dac─â, din cauza durerii, nu ne mai putem mi┼čca.

- Dac─â zona dureroas─â este inflamat─â sau fierbinte.

La ce medic s─â apel─âm

Vindecarea poate s─â ├«nceap─â abia dup─â ce medicul a descoperit ce nu func┼úioneaz─â ┼či a pus un diagnostic, care permite recomandarea unui tratament adecvat. Pentru c─â durerea de spate poate avea multe cauze, este nevoie de o examinare complet─â. De aceea, primul medic la care e cazul s─â mergem este medicul de familie.

El ne va trimite apoi la mai mul┼úi medici speciali┼čti, ├«n func┼úie de simptome. Dar, aten┼úie: medicamentele prescrise din diverse surse pot interac┼úiona. De aceea, e important ca un medic s─â cunoasc─â toate tratamentele prescrise, precum ┼či celelalte boli de care suferim.

Opinia specialistului

1 2 jpg jpeg

Dr. Alin Popescu, medic primar medicin─â sportiv─â

Pe m─âsur─â ce ├«naint─âm ├«n v├órst─â, rezisten┼úa osoas─â ┼či elasticitatea muscular─â scad. Discurile intervertebrale se deshidrateaz─â ┼či ├«┼či pierd din flexibilitate, fapt ce duce la diminuarea rolului de amortizare pe care ├«l au ├«ntre vertebre.

Aproximativ 80% din popula┼úia adult─â a globului acuz─â dureri de spate ├«ntr-un moment sau altul al vie┼úii lor, b─ârba┼úii ┼či femeile fiind afecta┼úi ├«n egal─â m─âsur─â. V├órsta la care apare cel mai frecvent durerea lombar─â joas─â este ├«ntre 30 ┼či 50 de ani, din cauza procesului de ├«mb─âtr├ónire ┼či a stilului de via┼ú─â sedentar. Dar riscul de apari┼úie a acestei afec┼úiuni de cauz─â discogen─â sau din cauza degener─ârii coloanei vertebrale cre┼čte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.

O anamnez─â ┼či un istoric al bolii am─ânun┼úit, al─âturi de examenul fizic, pot identifica de obicei afec┼úiunile periculoase asociate durerii. Pacientul descrie debutul, localizarea ┼či severitatea durerii; durata simptomelor ┼či limitarea de mobilitate; istoricul episoadelor precedente sau orice problem─â de s─ân─âtate care ar putea avea leg─âtur─â cu durerea. Doctorul va examina spatele ┼či va efectua teste neurologice, pentru a descoperi cauza durerii ┼či pentru a indica tratamentul corespunz─âtor.