De ce nu este soarele pe placul vârstnicilor
Căldura extremă face rău chiar şi adulţilor fără probleme de sănătate. Iar acest lucru se întâmplă din cauza instalării hipertermiei, caracterizată printr-o stare de oboseală accentuată şi deshidratare, ce se poate solda cu infarct.
Persoanele de vârsta a treia sunt cu atât mai vulnerabile în faţa temperaturilor ridicate, deoarece bolile cronice sunt mai frecvente în cazul lor, existând riscul ca simptomele să se agraveze în astfel de condiţii. Specialiştii spun că vârstnicii au şi o rezistenţă mai scăzută la razele ultraviolete, moderaţia fiind cuvintul cheie atunci când vorbim de expunerea la soare la vârsta a treia. Inima, sensibilă la caniculă
La temperaturi ridicate, cantitatea de oxigen care ajunge la inimă este mai redusă, iar aceasta depune un efort suplimentar pentru a pompa sângele în organism. În astfel de condiţii, apar dificultăţi de respiraţie, oboseală, palpitaţii şi ameţeli.
Astfel, o expunere prelungită la soare poate fi fatală pentru un vârstnic, mai ales dacă suferă de hipertensiune şi de alte boli cardiovasculare. Aceasta doarece, în perioadele de caniculă, riscul de infarct şi de atac vascular cerebral este semnificativ mai crescut.
Mai poţi citi:
- După vârsta de 50 de ani, schimbăm dieta
- Alimentaţia potrivită pentru vârsta a treia
- Calciul, esenţial pentru vârstnici
Mai vulnerabili în faţa insolaţiei
O expunere îndelungată la soare, mai ales între orele nerecomandate (12.00–16.00), duce la apariţia rapidă a insolaţiei. Specialiştii spun că vârstnicii sunt foarte vulnerabili în faţa
acestei probleme, deoarece în cazul lor mecanismele de reglare a temperaturii corpului nu mai funcţionează la parametrii optimi. La vârsta a treia, insolaţia este cu atât mai periculoasă pentru că agravează bolile cronice.
Căldura poate duce şi la insomnii, la migrene şi la stări de nervozitate. Ceea ce este mai grav este faptul că expunerea excesivă la soare creşte riscul de apariţie a colicilor renale, a crizelor diabetice sau a celor hepatice. Aşadar, dacă suferi de diabet, de o boală renală sau hepatică evită băile de soare.
Ai grijă la medicamentele pe care le iei!
Unele medicamente cresc sensibilitatea la soare, iar acest lucru se întâmplă din cauza substanţelor conţinute ce interacţionează cu razele ultraviolete. În categoria pastilelor fotosensibilizante intră antibioticele, antiinflamatoarele, diureticele, medicamentele antitumorale, cele împotriva depresiei, afecţiunilor oculare, dar şi cele pentru reglarea tensiunii arteriale.
Acestea pot da reacţii la nivelul pielii sub forma unor eczeme, manifestate prin iritaţii, mâncărimi sau chiar băşicuţe cu lichid. Ai grijă şi dacă foloseşti tratamente locale pentru bolile dermatologice sau unguente cu antiiflamator, deoarece şi în cazul lor pot apărea reacţii neplăcute la razele ultraviolete. De aceea, dacă urmezi un tratament medicamentos de lungă durată este bine să ceri sfatul medicului înainte de a te expune la soare.
Sfaturi pentru o vară fără griji
Dacă suferi de o boală de inimă, mergi la mare doar cu acordul medicului.
Stai la soare doar în primele ore ale dimineţii şi după-amiaza, după ora 17.00. Evită să ieşi afară din casă la orele de vârf şi nu face plimbări prea lungi. Mergi la cumpărături dimineaţa şi alege magazine aproape de casă.
Bea cât mai multă apă plată şi minerală şi evită sucurile, cafeaua şi băuturile alcoolice, inclusiv berea. Acestea potolesc setea doar pe moment.
Poartă tot timpul o pălărie atunci când ieşi din casă şi alege îmbrăcămintea lejeră, din bumbac, de culoare deschisă.
Evită efortul fizic, precum şi mijloacele de transport în comun atunci când este aglomeraţie.