Cum să previi deshidratarea la vârstele înaintate

1 2 jpg jpeg

Se spune că nu trebuie să bem doar când ne este sete ci să avem grijă să ne hidratăm pe tot parcursul zilei, începând de dimineaţă, după ce ne-am trezit. Primul semnal pe care-l transmite corpul când este deshidratat este apariţia poftei de apă.

Seniorilor li se recomandă să bea cam 8 pahare de lichide pe zi, aici intră următoarele: apa plată, supele şi ciorbele, sucurile naturale, legumele şi fructele proaspete şi ceaiurile.

Aminteşte-le de importanţa consumului de lichide

Dacă ai acasă o persoană trecută de 60 de ani spune-i că este important ca, în fiecare zi, pe lângă a bea lichidul vieţii – apa - să îşi ia sursa de lichide şi din diferite alimente naturale (fructe, legume, ceaiuri) şi feluri de mâncare.

După această vârstă, oamenii trebuie să înveţe să anticipeze setea. Nu trebuie să bea pahar după pahar cu apă, ci să se hidrateze treptat, prin înghiţituri mici pentru că un consum mare de lichide efectuat de-odată poate produce dilatarea stomacului şi astfel să limiteze senzaţia de sete.

Ştiai că...

... potrivit statisticilor, nivelul de apă din corp scade pe măsură ce îmbătrâneşti? La bărbaţi se vorbeşte de un conţinut de apă în organism de 52%, iar la femei de 46%, relatează aide-soignant.com.

Dozarea apei

Începe cu 1-2 pahare de apă imediat după ce te-ai trezit, astfel combaţi constipaţia. Nu mânca imediat după ce ai băut apă, ci la 30 de minute după aceea. Unele persoane obişnuiesc ca la micul dejun, dar şi la cină, să bea un ceai din plante medicinale, aşadar e vorba de încă 2 căni cu lichide. La aproximativ 1-2 ore după micul dejun, bea din nou 1 pahar cu apă. Înainte de prânz cu jumătate de oră, bea încă 1 pahar cu apă. La prânz probabil că vei mânca o ciorbă sau supă, reprezentând altă sursă de lichide. La 2 ore după masă poţi mânca fructe cu un conţinut ridicat de apă: cireşe, pepene, mere, piersici.

Sfat

Dacă, atunci când mergi la toaletă, observi că urina are o culoare mai închisă aceasta poate fi semn că eşti deshidratat şi este necesar să bei mai multe lichide.

Fereşte-te de complicaţii

Dacă nu bei suficiente lichide poţi întâmpina tulburări de sănătate: infecţii urinare şi pulmonare, constipaţie, pietre la rinichi.

Truc

Pune lângă pat o sticluţă cu apă să bei dacă ţi se face sete noaptea. De asemenea, în zilele caniculare şi nu numai, atât copiii, cât şi seniorii ar trebui să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru a nu li se face rău pe stradă ori în aglomeraţia din mijloacele de transport în comun.