Cum să combaţi simptomele menopauzei

1 2 jpg jpeg

Ea este însoţită de tulburări cum ar fi celebrele bufeuri, uscăciunea mucoaselor, depresia, insomnia.

Nu este o dram─â

Studiile arat─â c─â riscurile ca femeile s─â fac─â depresie cresc pe m─âsur─â ce se apropie de menopauz─â. Devin instabile din punct de vedere emo┼úional ┼či pot trece rapid de la bucurie la lacrimi. ├Än momentul instal─ârii menopauzei, este posibil s─â devii mai irascibil─â, s─â ai insomnii ┼či s─â-┼úi pierzi interesul pentru activit─â┼úile preferate.

Toate sunt trec─âtoare ┼či trebuie privite ca pe ├«nceputul unei noi etape de via┼ú─â. Speciali┼čtii le sf─âtuiesc pe femeile care se confrunt─â cu aceste st─âri s─â fac─â schimb─âri ├«n via┼úa lor, s─â c─âl─âtoreasc─â mai mult, s─â-┼či dezvolte activit─â┼úile care le fac pl─âcere, s─â-┼či controleze stresul.

Primele semne

Semnalul cel mai important care anunţă menopauza este ciclul neregulat: cantitatea de sânge poate fi mai mare sau mai mică decât în mod normal sau durata ciclului mai scurtă sau mai lungă.

├Än unele cazuri ├«ns─â, ciclul menstrual se poate opri brusc. Aceste lucruri sunt normale, ca urmare a schimb─ârilor din sistemul reproductiv. Este momentul unui control ginecologic care s─â stabileasc─â stilul de via┼ú─â ┼či tratamentul de adaptare la aceast─â adev─ârat─â anarhie hormonal─â.

Surplus de kilograme

Majoritatea femeilor se ├«ngra┼č─â cu circa 4 kg ├«n perioada menopauzei. Kilogramele se depun mai ales ├«n jurul abdomenului. De aceea, nu face exces de dulciuri ┼či zah─âr, mai ales c─â vei avea mai mult poft─â de ele din cauza sc─âderii nivelului hormonal.

Tulbur─âri specifice

Cele mai cunoscute tulburări ale menopauzei sunt bufeurile, uneori însoţite de transpiraţii abundente. Ele durează în general de la câteva secunde la câteva minute.

Medicii spun c─â se poate ameliora acest disconfort ┼či prin alimenta┼úie, limit├ónd consumul de cofein─â ┼či de alcool ┼či m─ârind ra┼úia de fructe ┼či legume. Acestea con┼úin hormoni naturali, cum ar fi fitoestrogenul.

├Än plus, un aport de cel pu┼úin 1,5 litri de ap─â pe zi ajut─â la fluidizarea s├óngelui ┼či la hidratarea pielii.

Pierderea masei osoase

După menopauză, scăderea concentraţiei de estrogen din organism duce la pierderea substanţelor minerale osoase. Aceasta este principala cauză a osteoporozei.

Motive de ├«ngrijorare apar dac─â observi o sc─âdere a ├«n─âl┼úimii cu doi sau mai mul┼úi centimetri. Dac─â ai suferit opera┼úii de ├«ndep─ârtare a ovarelor sau dac─â e┼čti foarte slab─â, e┼čti mai predispus─â riscului de osteoporoz─â.

Osteoporoza poate fi evitat─â prin sport, diet─â cu aport de calciu ┼či medicamente ce sporesc absorb┼úia acestuia.

Sfatul specialistului

Alimenta┼úia ┼či stilul de via┼ú─â sunt foarte importante la menopauz─â. ┼×i iat─â de ce: estrogenii joac─â un rol decisiv ├«n protejarea arterelor.

Ei scad nivelul de colesterol total ┼či cresc nivelul de lipoproteine (colesterol ÔÇ×bunÔÇŁ).

Ie┼čirea din scen─â a estrogenilor, odat─â cu debutul menopauzei, antreneaz─â cre┼čterea nivelului de gr─âsimi din s├ónge ┼či a tensiunii arteriale, acestea fiind urmate de formarea unor depozite lipidice pe peretele arterial (ateroscleroza).

Modificările menţionate perturbă circulaţia sângelui în arterele afectate.

Click! de la cititori

ÔÇ×La 39 de ani am ├«nceput s─â am deregl─âri ale menstrua┼úiei. Peste un an, deja intrasem la menopauz─â. Aveam bufeuri, st─âri de panic─â, luam ├«n greutate. Medicul mi-a explicat c─â, din cauza stresului provocat de divor┼ú, am avut deregl─âri hormonale ┼či am intrat mai repede la menopauz─âÔÇŁ. Rodica ┼×erban, Baia Mare