Ce provoacă amnezia şi cum o tratezi

1 2 jpg jpeg

Amnezia poate fi retrogradă, atunci când se pierd amintirile despre faptele sau evenimentele petrecute în trecut. În cazul amneziei anterograde, este afectată memoria evenimentelor actuale, întâmplate în prezent. Unele persoane prezintă ambele tipuri de amnezie.

Uneori, memoria revine după câteva momente sau ore, alteori mai lent sau doar după ce s-a rezolvat cauza problemei. În caz de leziuni severe ale creierului sau de afecţiuni evolutive, amnezia se poate agrava. Sau, mai grav, poate deveni permanentă.

Un tip mai puţin cunoscut este aşa-numita amnezie globală tranzitorie, considerată a fi de natură vasculară, care constă în pierderea completă a memoriei câteva ore. Apoi, bolnavul îşi revine spontan, fără să-şi amintească nimic din acea perioadă. De ce ne părăseşte memoria Amnezia poate avea multe cauze. Ea poate fi provocată de o leziune sau o afecţiune apărută în urma degradării creierului (cum e boala Alzheimer sau demenţa vasculară, în care tulburările circulatorii provoacă leziuni permanente pe suprafaţa creierului), dar şi de un şoc emoţional. Şi o tumoare, o hemoragie cerebrală sau un accident vascular cerebral pot duce la amnezie.

Pe lista posibilelor declanşatoare ale unor probleme de memorie grave, dar de obicei temporare, sunt incluse şi diabetul netratat corespunzător şi hipertensiunea arterială. Bolile infecţioase, cum sunt infecţiile pulmonare, tulburările tiroidiene, consumul excesiv de alcool sau deficienţa de vitamina B12 au, de asemenea, un efect negativ asupra performanţei mentale, putând duce chiar la pierderi de memorie.

Şi anumite medicamente, printre care unele pentru hipertensiune, analgezicele puternice, calmantele sau antidepresivele, pot provoca tulburări de memorie temporară, atunci când dozele sunt prea mari. Iar acest lucru se întâmplă în special la persoanele vârstnice.

Citeşte şi: VIDEO. Aşa poţi preveni problemele de memorie!

În caz de amnezie anterogradă, simptomele variază de la incapacitatea totală de reamintire a evenimentelor petrecute în trecut la dificultăţi minore de reţinere a informaţiilor în viaţa de zi cu zi. Uneori, boala implică o pierdere mai severă a memoriei, ce poate duce la confuzie permanentă.

În privinţa amneziei retrograde, simptomele variază de la pierderea tuturor amintirilor până la dificultăţi în reamintirea unor detalii minore. Unele persoane afectate sunt complet incapabile să-şi amintească evenimentele din ultimii 10 sau chiar 20 de ani.

Dacă observi vreun simptom de amnezie după ce ai suferit o leziune sau un şoc ori dacă ai episoade repetate de pierdere de memorie, cere sfatul medicului. În funcţie de tabloul clinic şi de evenimentul care pare să fi cauzat amnezia, medicul poate recurge la una dintre următoarele proceduri:

- Să verifice, prin teste relativ simple, dacă există semne de demenţă, o infecţie sau alte boli. Dacă este cazul, te va trimite la un neurolog, care va continua investigaţiile.

- Să indice o tomografie cerebrală.

- Dacă amnezia a fost provocată de un şoc emoţional, va recomanda ajutor psihiatric.

Dacă amnezia a apărut ca urmare a unei boli infecţioase sau a unei tulburări endocrine, vindecarea bolii care a cauzat-o îi va permite creierului să funcţioneze din nou la parametri optimi şi memoria va reveni la capacitatea anterioară. În cazul hipertensiunii arteriale, o medicamentaţie adecvată, care ajustează valorile presiunii sangvine, poate împiedica apariţia unor tulburări cerebrale ulterioare.

O supraveghere şi gestionare conştiincioasă a glicemiei va fi esenţială pentru persoanele cu diabet la care au apărut pierderi de memorie, pentru a-şi menţine performanţa mentală pe termen lung.

...folosirea excesivă a computerelor poate provoca aşa-numita „amnezie digitală”?