Ce provoac─â amnezia ┼či cum o tratezi

1 2 jpg jpeg

Amnezia poate fi retrogradă, atunci când se pierd amintirile despre faptele sau evenimentele petrecute în trecut. În cazul amneziei anterograde, este afectată memoria evenimentelor actuale, întâmplate în prezent. Unele persoane prezintă ambele tipuri de amnezie.

Uneori, memoria revine după câteva momente sau ore, alteori mai lent sau doar după ce s-a rezolvat cauza problemei. În caz de leziuni severe ale creierului sau de afecţiuni evolutive, amnezia se poate agrava. Sau, mai grav, poate deveni permanentă.

Un tip mai pu┼úin cunoscut este a┼ča-numita amnezie global─â tranzitorie, considerat─â a fi de natur─â vascular─â, care const─â ├«n pierderea complet─â a memoriei c├óteva ore. Apoi, bolnavul ├«┼či revine spontan, f─âr─â s─â-┼či aminteasc─â nimic din acea perioad─â. De ce ne p─âr─âse┼čte memoria Amnezia poate avea multe cauze. Ea poate fi provocat─â de o leziune sau o afec┼úiune ap─ârut─â ├«n urma degrad─ârii creierului (cum e boala Alzheimer sau demen┼úa vascular─â, ├«n care tulbur─ârile circulatorii provoac─â leziuni permanente pe suprafa┼úa creierului), dar ┼či de un ┼čoc emo┼úional. ┼×i o tumoare, o hemoragie cerebral─â sau un accident vascular cerebral pot duce la amnezie.

Pe lista posibilelor declan┼čatoare ale unor probleme de memorie grave, dar de obicei temporare, sunt incluse ┼či diabetul netratat corespunz─âtor ┼či hipertensiunea arterial─â. Bolile infec┼úioase, cum sunt infec┼úiile pulmonare, tulbur─ârile tiroidiene, consumul excesiv de alcool sau deficien┼úa de vitamina B12 au, de asemenea, un efect negativ asupra performan┼úei mentale, put├ónd duce chiar la pierderi de memorie.

┼×i anumite medicamente, printre care unele pentru hipertensiune, analgezicele puternice, calmantele sau antidepresivele, pot provoca tulbur─âri de memorie temporar─â, atunci c├ónd dozele sunt prea mari. Iar acest lucru se ├«nt├ómpl─â ├«n special la persoanele v├órstnice.

Cite┼čte ┼či: VIDEO. A┼ča po┼úi preveni problemele de memorie!

În caz de amnezie anterogradă, simptomele variază de la incapacitatea totală de reamintire a evenimentelor petrecute în trecut la dificultăţi minore de reţinere a informaţiilor în viaţa de zi cu zi. Uneori, boala implică o pierdere mai severă a memoriei, ce poate duce la confuzie permanentă.

├Än privin┼úa amneziei retrograde, simptomele variaz─â de la pierderea tuturor amintirilor p├ón─â la dificult─â┼úi ├«n reamintirea unor detalii minore. Unele persoane afectate sunt complet incapabile s─â-┼či aminteasc─â evenimentele din ultimii 10 sau chiar 20 de ani.

Dac─â observi vreun simptom de amnezie dup─â ce ai suferit o leziune sau un ┼čoc ori dac─â ai episoade repetate de pierdere de memorie, cere sfatul medicului. ├Än func┼úie de tabloul clinic ┼či de evenimentul care pare s─â fi cauzat amnezia, medicul poate recurge la una dintre urm─âtoarele proceduri:

- Să verifice, prin teste relativ simple, dacă există semne de demenţă, o infecţie sau alte boli. Dacă este cazul, te va trimite la un neurolog, care va continua investigaţiile.

- S─â indice o tomografie cerebral─â.

- Dac─â amnezia a fost provocat─â de un ┼čoc emo┼úional, va recomanda ajutor psihiatric.

Dac─â amnezia a ap─ârut ca urmare a unei boli infec┼úioase sau a unei tulbur─âri endocrine, vindecarea bolii care a cauzat-o ├«i va permite creierului s─â func┼úioneze din nou la parametri optimi ┼či memoria va reveni la capacitatea anterioar─â. ├Än cazul hipertensiunii arteriale, o medicamenta┼úie adecvat─â, care ajusteaz─â valorile presiunii sangvine, poate ├«mpiedica apari┼úia unor tulbur─âri cerebrale ulterioare.

O supraveghere ┼či gestionare con┼čtiincioas─â a glicemiei va fi esen┼úial─â pentru persoanele cu diabet la care au ap─ârut pierderi de memorie, pentru a-┼či men┼úine performan┼úa mental─â pe termen lung.

...folosirea excesiv─â a computerelor poate provoca a┼ča-numita ÔÇ×amnezie digital─âÔÇŁ?