Ce nu trebuie să-ţi lipsească din dietă la vârsta a treia

1 2 jpg jpeg

Poate nu ştiai, dar şi deshidratarea poate să ducă la creşterea nivelului de hormoni. Ca urmare a acestui fapt, apetitul culinar este stimulat, ceea ce creşte riscul de îngrăşare. Prin urmare, ai mai grijă să bei îndeajuns de multe lichide de-a lungul zilei, îndeosebi după debutul menopauzei.

Seminţele de in, dovleac şi susan

Seminţele de in, dar şi cele de susan şi de dovleac ajută la redobândirea echilibrului hormonal. Explicaţia este că acestea sunt bogate în lignani, un tip de fitoestrogeni cu efect antiinflamator şi de reducere a colesterolului rău. Pune 2-3 linguriţe de seminţe în iaurt, salate, peste cereale integrale şi-ţi reduci şi riscul de cancer.

Te-ar mai putea interesa: Cum alungi kilogramele în plus la menopauză

Laptele vegetal

Pentru o digestie mai bună este indicat să bei lapte vegetal, cum este cel de soia, de migdale sau de ovăz. Un pahar de lapte de soia pe zi îţi asigură echilibrul hormonal, te fereşte de osteoporoză şi de mărirea nivelului de colesterol rău. Aceste efecte sunt create de fitoestrogenii naturali pe care-i conţine.

Varza, conopida şi broccoli

La fel ca varza, conopida şi broccoli conţin fitonutriente care previn formarea şi dezvoltarea tumorilor canceroase, mai ales cele mamare, care sunt stimulate de un nivel crescut de estrogen. O jumătate de kilogram de broccoli pe săptămână sunt de ajuns pentru a-ţi scădea riscul de cancer.

Citeşte şi: Menopauza nu trebuie privită ca pe o boală

2-3 porţii de fructe pe zi

Şi banalele mere conţin fitoestrogeni, hormoni vegetali care reglează nivelul de hormoni, previn cancerul mamar, bolile de oase sau cardiovasculare. Din mere îţi procuri şi flavonoide cu efect antioxidant.

Salatele de legume cu ulei de măsline sau in

La menopauză, vei face o schimbare benefică pentru sănătatea ta dacă vei înlocui margarina şi untul cu ulei de măsline. Reţine şi faptul că grăsimile monosaturate din uleiul de in inhibă producerea de leptină. Acesta este un hormon care scade pofta de mâncare, reglează metabolismul şi te ajută să nu te îngraşi.