C├ónd este nevoie de protezarea ┼čoldului

1 2 jpg jpeg

┼×oldul este o articula┼úie care sus┼úine cea mai mare parte a greut─â┼úii corpului ┼či este esen┼úial pentru men┼úinerea echilibrului. Este format dintr-o cavitate concav─â la nivelul bazinului ┼či din femur, partea superioar─â a osului coapsei. Suprafa┼úa osoas─â a articula┼úiei ┼čoldului este acoperit─â de cartilajul articular, o pelicul─â care protejeaz─â oasele si permite mi┼čcarea.

O membran─â sub┼úire ├«nconjoar─â articula┼úia ┼čoldului. ├Äntr-un ┼čold s─ân─âtos, aceast─â membran─â secret─â o anumit─â cantitate de fluid, care lubrifiaz─â cartilajul ┼či elimin─â frecarea ├«n timpul mi┼čc─ârii ┼čoldului. Protezarea ┼čoldului, numit─â ┼či artroplastie, implic─â ├«ndep─ârtarea capului femural ┼či ├«nlocuirea acestuia cu o bil─â metalic─â sau ceramic─â. Astfel, pacientul cap─ât─â o nou─â articula┼úie de ┼čold, care ├«i permite o mobilitate ┼či o libertate de mi┼čcare mai mare. C├ónd se recomand─â Cel mai frecvent, chirurgul ortoped recomand─â artroplastia total─â de ┼čold pacien┼úilor care sufer─â de coxartroz─â, o boal─â degenerativ─â a articula┼úiei ┼čoldului. Aceast─â afec┼úiune, cu care se confrunt─â multe persoane v├órstnice, provoac─â dureri mari ┼či o rigiditate a ┼čoldului, care limiteaz─â capacitatea de mi┼čcare a persoanei afectate. C├ónd mersul pe jos sau aplecarea devin o problem─â, se poate pune problema protez─ârii ┼čoldului. O alt─â situa┼úie care poate necesita protezarea este fractura de col femural, deseori ca urmare a osteoporozei. Cum decurge interven┼úia Opera┼úia chirurgical─â dureaz─â c├óteva ore. Chirurgul ├«ndep─ârteaz─â cartilajul ┼či partea deteriorate din os ┼či fixeaz─â apoi implanturile, ├«ntr-o pozi┼úie care s─â asigure realinierea ┼či func┼úionarea corect─â a ┼čoldului. Dup─â opera┼úie, este necesar─â o spitalizare de c├óteva zile. ├Än aceast─â perioad─â, se simte o oarecare durere la nivelul ┼čoldului, care va fi ameliorat─â cu ajutorul medicamentelor. C├ót dureaz─â recuperarea Primele s─âpt─âm├óni dup─â opera┼úie sunt esen┼úiale pentru succesul interven┼úiei ┼či este foarte important ca pacientul s─â respecte cu stricte┼úe indica┼úiile medicului. ├Än general, perioada de recuperare dureaz─â ├«ntre 3 ┼či 6 s─âpt─âm├óni, dup─â care pacientul ├«┼či poate relua activitatea cotidian─â normal─â. ├Än timpul perioadei de recuperare, pacientul trebuie s─â evite c─âderile sau luxa┼úia ┼či se recomand─â utilizarea unui baston, a unei c├órje sau a unui cadru. Apari┼úia unor complica┼úii ca urmare a artroplastiei totale de ┼čold este pu┼úin probabil─â ÔÇô se ├«nt├ómpl─â la mai pu┼úin de 2% din pacien┼úi. Dar speciali┼čtii spun c─â bolile cronice pot cre┼čte riscul apari┼úiei unor complica┼úii. De┼či sunt rare, ele pot prelungi sau limita recuperarea dup─â artroplastie. Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dac─â medica┼úia potrivit─â, modificarea activit─â┼úilor ┼či utilizarea unor mijloace de sprijin (c├órje/baston/cadru de mers) nu ajut─â la ameliorarea simptomelor, este timpul s─â lua┼úi ├«n considerare o interven┼úie chirurgical─â de protezare a ┼čoldului.

Chirurgul ortoped v─â va face o evaluare complet─â, care const─â ├«n istoricul medical, examenul clinic ┼či radiografii. Ocazional, imagistica avansat─â, precum CT-ul, poate fi necesar─â pentru a vedea mai ├«n detaliu starea ├«n care se afl─â oasele ┼čoldului. Medicul ortoped v─â va prezenta rezultatele evalu─ârii ┼či v─â va explica dac─â artroplastia total─â de ┼čold este cea mai bun─â metod─â pentru ├«ndep─ârtarea durerii ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea mobilit─â┼úii ┼čoldului dvs.

Vor fi luate de asemenea ├«n considerare ┼či alte op┼úiuni de tratament ÔÇô inclusiv medica┼úia, fizioterapia, sau alte tipuri de interven┼úii chirurgicale. ├Än plus, chirurgul ortoped v─â va explica riscurile ┼či complica┼úiile poten┼úiale ale unei astfel de interven┼úii, at├ót cele legate de interven┼úia ├«n sine, c├ót ┼či cele ce pot ap─ârea ├«n timp, dup─â artroplastia total─â de ┼čold. Pune┼úi ├«ntreb─âri ori de c├óte ori nu ├«n┼úelege┼úi ceva. Cu c├ót ┼čti┼úi mai multe, cu at├ót ve┼úi putea gestiona mai u┼čor schimb─ârile pe care artroplastia total─â de ┼čold le va aduce ├«n via┼úa dumneavoastr─â.