Beneficiile animalelor de companie pentru vârstnici

1 2 jpg jpeg

Animalele au un rol cu totul deosebit pe tot parcursul existenţei, desigur, la fiecare etapă de viaţă relaţia având câte ceva specific. Ne ajută să mai lăsăm deoparte grijile şi să ne relaxăm.

Când suntem trişti şi, de pildă, când suntem prea obosiţi pentru a ne ridica din pat, vine el sau ea, micuţul tău prieten, care se aşază lângă tine încercând să te înveselească şi cere mângâiere sau joacă, oferind la schimb căldură şi recunoştinţă, o moliciune plăcută a blăniţei cu care pune pe fugă amărăciunile.

Când mângâiem un căţel sau o pisicuţă, ritmul cardiac intră în normal şi simţim că ne liniştim. Este firesc. Cu ajutorul micuţului prieten ne regăsim locul în lumea pe care o ştim şi ne-o dorim calmă. Oferă afecţiune necondiţionată Oamenii care au animale de companie sunt mai puternici din punct de vedere psihic şi emoţional, în consecinţă mai sănătoşi. Ele responsabilizează şi „obligă” la menţinerea contactului cu realitatea: trebuie hrănite, mângâiate, îngrijite, plimbate, cer implicare. Ce dau înapoi? Iubire, multă iubire.

Cei care au animale de companie cunosc efectele binefăcătoare pe care le au acestea asupra stăpânilor. De exemplu, atunci când într-o familie vine un nou membru, un căţel sau o pisicuţă, el devine un fel de liant, un motiv de adunare şi comunicare deschisă şi veselă. Ce poate fi mai reconfortant decât o porţie de distracţie cu simpaticul patruped?

- Le alungă singurătatea;

- Le oferă dragoste şi afecţiune;

- Îi motivează, responsabilizează şi „activează”;

- Îi face să se simtă utili;

- Le dă sentimentul de siguranţă. Atunci când cineva e la uşă, câinele latră. Iar dacă este nevoie, le şi apără. În situaţii de pericol, pisicile te trezesc din somn.

- Purtându-le de grijă şi având un program fix de respectat, funcţiile creierului se menţin sănătoase, păstrând active pentru mai mult timp luciditatea şi memoria.

Prin simpla lor prezenţă, animalele de companie reduc stresul şi oferă sprijin afectiv în depăşirea momentelor dificile ale vieţii.