Simptome de alarmă în primul trimestru de sarcină

1 2 jpg jpeg

Sunt situaţii când se poate preveni un eveniment dramatic, dacă gravida şi medicul acţionează rapid în ceea ce priveşte tratamentul adecvat.

Primele simptome care nu trebuie trecute cu vederea pot apărea din a doua lună de sarcină, calculând de la prima zi a ultimei menstruaţii. De vină pot fi, adesea, „nivelurile crescute ale hormonilor de sarcină sau procesul prin care trece corpul matern (ADN-ul matern) să accepte un organism străin (embrionul)“, spune medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta.

Peste jumătate din cauze, necunoscute

Simptomele îngrijorătoare pot fi declanşate de mulţi factori, printre care se numără anomaliile genetice, condiţiile de mediu, fumatul, consumul de alcool şi/sau stupefiante, disfuncţiile hormonale, infecţiile genitale, defecte ale tractului genital matern, bolile autoimune, obezitatea. În plus, odată cu vârsta femeia gravidă trebuie să ştie că este mai predispusă la anumite probleme în sarcină, mai ales în primul trimestru.

Sângerările vaginale apar la 1 din 3 gravide

Medicul ginecolog spune că, în primul trimestru, sângerările vaginale apar la aproximativ 30% din gravide. Dacă sunt în cantitate redusă, cu sânge maroniu şi nu sunt însoţite de dureri, nu reprezintă un semnal de alarmă. Acestea „sunt datorate fie lipsei de coalescenţă (<<sudare>>) a sacului gestaţional, fie unei insuficienţe progesteronice sau din cauza contracţiilor uterine“, explică specialistul.

Ecografia poate exclude o sarcină oprită în evoluţie, care se poate manifesta prin aceleaşi simptome la început. Se recomandă un tratament cu progesteron şi antispastice, pentru a opri sângerarea. Altfel, în caz de hemoragie cu sânge roşu, cheaguri şi însoţită de dureri pelvine şi lombare, trebuie mers de urgenţă la medic.

Durerile pot apărea în săptămânile 5-6

În timpul primului trimestru de sarcină, în special în săptămânile 5-6, pot apărea dureri pelvi-abdominale. Acestea sunt normale şi se manifestă ca o presiune pelvină, cu senzaţia necesităţii urinării frecvente. Dacă micţiunile sunt însoţite de usturime, poate fi vorba despre o infecţie urinară, care necesită un consult de specialitate.

Durerile pelvine şi lombare, asemănătoare cu cele menstruale, sunt cauzate de contracţii uterine, care ar trebui să cedeze dacă se administrează medicamente antispastice. Dacă durerile şi sângerarea continuă, pot constitui un semnal de alarmă, deoarece ridică suspiciunea unei ameninţări de avort spontan şi necesită consult de specialitate.

Vărsăturile frecvente, disgravidia (sarcina toxică)

Disgravidia precoce (sarcina toxică) este o afecţiune specifică primului trimestru de sarcină. Simptomele unei sarcini toxice sunt greaţa, sensibilitatea la mirosuri, ameţelile, oboseala şi vărsăturile frecvente şi apoase, care pot duce gravida până în stadiul când nu se mai poate alimenta.

„Spitalizarea în regim de urgenţă se impune dacă apare deshidratare severă şi intoleranţă orală la lichide, diselectrolitemie severă, acidoză, malnutriţie. Fără un tratament adecvat în timp util, poate surveni disgravidia emetizantă, care poate provoca decesul“, atenţionează medicul.

Atenţie!

Femeile care vor să devină mame, înainte de a lua această decizie, trebuie să meargă la medicul ginecolog, pentru că acesta recomandă anumite investigaţii, care ajută la preîntâmpinarea complicaţiilor şi, mai ales, a unui avort spontan.

De ce alte aspecte să ţii cont

Secreţii vaginale. Dacă în primul trimestru de sarcină apar secreţii vaginale neobişnuite, cu cheaguri de sânge sau hemoragie, trebuie să mergi la medic, pentru a preveni pierderea sarcinii. De asemenea, dacă secreţiile sunt urât mirositoare sau provoacă iritaţie vaginală, constituie un motiv de îngrijorare. Infecţiile vaginale şi unele boliprecum toxoplasmoza, listeria, sifilisul şi chlamydia pot declanşa avortul spontan.

Insuficienţa de progesteron.Hormon vital pentru susţinerea sarcinii, progesteronul în cantitate insuficientă poate avea un impact negativ asupra evoluţiei sarcinii. Dacă este depistată timpuriu nevoia de suplimentare cu progesteron, sarcina poate să evolueze normal, sub supraveghere şi tratament cu medicamente cu progesteron. Acestea vor fi administrate în primele 12 – 16 săptămâni de gestaţie.

Teste de sarcină neconcludente. Un test de sarcină negativ efectuat după unul pozitiv poate, de asemenea, să reprezinte un semnal de alarmă pentru gravidă.Este indicat un consult medical.

Info

Tutunul, produsele chimice de curăţat şi unele medicamente, precum antidepresivele şi antiinflamatoarele pot pune în pericol sarcina.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, Bucureşti

În timpul primului trimestru de sarcină pot apărea tulburări digestive ca greaţa, vărsăturile, cefaleea, tulburări de apetit şi de dispoziţie. În cazuri severe poate fi vorba despre intoleranţă alimentară totală, care duce la dezechilibre hidroelectrolitice grave.

Tratată corespunzător, nu influenţează evoluţia sarcinii. Alte semne de alarmă în primul trimestru sunt deficienţa de vitamina B6, deficienţe ale metabolismului proteic, hipotiroidismul, factori emoţionali, reacţii de hipersensibilitate.

Dacă gravida este palidă, acuză ameţeli, are pielea şi mucoasele uscate, urina este închisă la culoare, pulsul îi este crescut, scade în greutate şi suferă de tensiune arterială mărită, se poate impune spitalizarea în regim de urgenţă.