Alcoolul in sarcina – cum afecteaza creierul bebelusilor

1 alcoolul in sarcina jpg jpeg

De ce este alcoolul in sarcina interzis? Specialistii spun ca bauturile tari produc efecte negative diverse asupra copilului, in functie de frecventa si de cantitatea cu care este consumat in perioada sarcinii.

In caz ca nu stiai, alcoolul in sarcina poate provoca sindromul alcoolismului fetal, o afectiune grava care duce la retard sever sau la alte anomalii la nivelul sistemului neurologic.

Risc pentru sanatate si la generatiile urmatoare

Daca bei alcool in timpul celor 9 de sarcina, asteapta-te la urmari neplacute legate de alcolism nu doar pentru sanatatea fatului, sugereaza specialistii, ci si pentru copiii din generatiile urmatoare. Oamenii de stiinta americani au efectuat mai multe studii in laborator, pe cobai. Initial, acestia le-au dat cobailor sa consume echivalentul unui pahar de vin pe zi, 4 zile la rand, cand femelele aveau intre 17 si 20 de zile de sarcina, perioada comparabila cu cel de-al II-lea trimestru de sarcina la oameni. Dupa ce au nascut, cercetatorii au realizat o serie de teste pe puii cobailor, atat in primele zile de viata, cat si dupa cateva luni de zile. Astfel, rezultatele obtinute au aratat ca alcoolul consumat in sarcina nu dauneaza doar fatului, si creste si predispozitia pentru alcoolism in cazul generatiilor urmatoare.

Creste de pana la 3 ori riscul de nastere prematura

Viitoarele mame care obisnuiesc sa consume alcool in timpul sarcinii trebuie sa stie ca riscul de a naşte prematur creste de pana la 3 ori. Cercetatorii irlandezi atrag atentia, dupa ce au efectuat un sondaj la care au participat 60.000 de mamici, ca alcoolul este principalul vinovat in cazurile de nasteri inainte de termen. De asemenea, alcoolul poate duce si la moartea nou-nascutului. Medicii sfatuiesc viitoarele mame sa evite bauturile alcoolice cel putin in primele 3 luni ale sarcinii. Ideal este sa nu se consume alcool deloc in timpul celor aproximativ 40 de saptamani de graviditate.

Alcoolul in sarcina, pericol pentru inteligenta celui mic

Stiai ca femeile care beau mai putin de 400 ml de bere pe saptamana in sarcina pot reduce cu cateva puncte coeficientul de inteligenţa al copiilor, sugereaza un studiu in domeniu. Oamenii de stiinta americani atrag atentia ca si o cantitate mica de alcool poate afecta activitatea cerebrala a viitorilor copii. Chiar si mai putin de o halba de bere, consumata de o viitoare mama in timpul sarcinii, poate influenta in mod negativ inteligenta celui mic.

Pana acum s-au luat in calcul efectele dramatice date de consumul mare de bauturi alcoolice in sarcina, consumul moderat de bauturi alcoolice fiind cumva permis. Iata ca acum cercetatorii americani au pus sub lupa si efectele negative care apar dupa doar o halba de bere, bauta pe parcursul unei saptamani. Analizele in acest sens, coordonate de Ron Gray de la Universitatea Oxford, din SUA, sugereaza ca si cantitatile mici de alcool consumate in perioada celor noua luni de graviditate pot reduce nivelul IQ-ului la copiii nenascuti. „Am efectuat un studiu complex privind efectele pe care le produce alcoolul, dar mesajul pe care-l transmitem este unul simplu: chiar si cantitati moderate de bauturi alcoolice in sarcina pot avea un efect neplacut asupra inteligentei viitorului copil. Deci, femeile au un motiv in plus sa evite alcoolul pe timpul sarcinii“, este de parere omul de stiinta american Ron Gray.

Citeste mai multe despre alcoolul in sarcina:

10 lucruri interzise in sarcina