10 lucruri interzise în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

Site-ul bebee.ro vine in ajutorul vostru cu informaţii utile în legătură cu diverse lucruri pe care este recomandat să le eviţi pe perioada sarcinii. Este interzis fumatul activ sau pasiv. Astfel, nu numai ca trebuie sa încetezi sa fumezi, dar trebuie să eviţi şi prezenţa fumului de ţigară pe perioada sarcinii. Expunerea la fumul de ţigară poate cauza un avort spontan, naştere înainte de termen, anomalii ale fetusului sau chiar moartea acestuia.

Este interzis consumul de alcool. Alcoolul are diverse efecte negative asupra copilului în funcţie de frecvenţa şi cantitatea cu care este consumat de către mamă pe perioada sarcinii. Sindromul alcoolismului fetal este unul dintre cele mai grave afecţiuni, ducând la retard sever sau alte anomalii la nivelul sistemului neurologic.

Sunt interzise sporturile de contact. Deşii mişcarea este importantă în timpul sarcinii, sporturile de contact trebuie totuşi evitate. Fotbalul, basketballul sau hockeyul te expun la riscul unei răniri din cauza unei mingi, a pucului sau a coliziunii cu un alt jucător.

Este interzisă expunerea la pesticide. Pesticidele, incluzând ierbicidele, insecticidele sau fungicidele, pot avea diverse efecte atât asupra mămicii cât şi a copilului în funcţie de substanţele chimice, frecvenţa şi cantitatea de pesticide la care ai fost expusă. Acestea pot provoca anomalii ale fătului sau chiar pierderea sarcinii, în cazul în care expunerea a fost îndelungată şi substanţele chimice folosite au fost în cantităţi concentrate.

Este interzisă administrarea oricăror medicamente fără prescripţie medicală. Medicamentele pe care le poţi lua fără nicio problemă chiar şi fără prescripţie medicală atunci când nu eşti însărcinată, pot avea efecte devastatoare pentru făt în perioada sarcinii. În cazul în care sarcina nu este încă vizibilă este important să anunţi cadrele medicale că eşti însărcinată înainte ca aceştia să-ţi prescrie un medicament.

Este interzis contactul cu reptilele. Având în vedere faptul că reptilele, incluzând şopârlele, broaştele ţestoase şi şerpii, sunt purtătoare ale virusului salmonella, este important să anunţi medicul în cazul în care ai luat contact cu orice specie de reptilă. Pe perioada sarcinii acest virus poate fi transferat de la mamă la copil, afectând dezvoltarea armonioasă a acestuia.

Este interzis consumul de carne crudă. Consumul cărnii care nu a fost deloc sau insuficient gătită creşte riscul infecţiei cu toxoplasmoză. Deşi în mod normal aceasta se manifestă ca o gripă, în timpul sarcinii poate avea urmări nefaste. Acest virus a fost transmis oamenilor prin intermediul felinelor, astfel încât, pe perioada sarcinii nu este indicat să schimbi nisipul pisicii, pentru a evita contactul cu fecalele acesteia.

Sunt interzise băile lungi în apă fierbinte. Sauna, jacuzziul sau chiar băile în apă fierbinte sunt de evitat deoarece acestea pot fi periculoase pentru copil. Studii recente arată că supraîncălzirea poate cauza diverse anomalii congenitale.

Este interzis consumul de droguri. Espunerea la droguri a fătului este asociată cu dezvoltarea nearmonioasă a acestuia incluzând afecţiuni la nivelul sistemului nervos central, probleme oculare, ale sistemului circulator sau a altor organe vitale.

Este interzis să faci Scuba diving. Desi anumite sporturi nu prezintă niciun risc pentru femeile însărcinate Scuba diving-ul trebuie evitat. Pe măsură ce începi să te scufunzi, bule de aer se pot forma în sânge, fenomen care poate fi nociv atât pentru tine cât şi pentru copilul tău.