Lactatele, morcovii şi bananele îi ajută pe copii să crească în înălţime

1 crestere in inaltime copii jpg jpeg

Deşi înălţimea unei persoane este în mare măsură stabilită de gene, studiile arată că există o serie de alimente care pot fi de ajutor în copilărie pentru a adăuga câţiva centimetri.

Genele sunt factorul-cheie pentru creşterea în înălţime, însă alimentaţia este şi ea importantă. O nutriţie nepotrivită întârzie creşterea în înălţime şi greutate şi, invers, aportul de nutrimente adecvate ajută la o creştere armonioasă a copilului şi adolescentului, care îşi poate depăşi părinţii. O alimentaţie echilibrată include vitamine, minerale, proteine şi calciu, esenţiale pentru dezvoltarea muşchilor şi întărirea tendoanelor şi ligamentelor.

Lactatele ajută la creşterea rapidă a tinerilor

Deşi lactatele nu le mai sunt neapărat utile adulţilor, care trebuie să le consume cu moderaţie (iar mulţi au intoleranţă), pentru tineri au un rol important în procesul de creştere şi dezvoltare. Laptele, brânzeturile şi iaurtul îi ajută pe copii şi adolescenţi să se înalţe datorită vitaminelor A, B, D, E, proteinelor şi calciului din compoziţie. De-a lungul unei zile, un copil poate consuma 1-2 pahare cu iaurt, 1-2 pahare cu lapte şi câteva felii de brânză.

Copiii care mănâncă banane şi morcovi cresc mai înalţi

Deşi multe legume şi anumite fructe pot fi problematice pentru copii şi adolescenţi, dacă părinţii reuşesc să le prepare în aşa fel încât să îi atragă pe tineri să le consume, beneficiile nu vor întârzia să apară: nu doar în ceea ce priveşte creşterea în înălţime, ci şi starea generală de sănătate. Părinţii pot ascunde legume proaspete mai puţin iubite (precum câteva frunze de spanac sau 2 florete de broccoli) într-un smoothie din fructele preferate sau le pot servi copiilor legume gătite la cuptor cu caşcaval pe deasupra, ori făcute piure cu puţin unt, smântână şi sare, alături de peşte la grătar şi sos de roşii. Dintre fructe, se pare că banana este cea mai recomandată pentru creşterea în înălţime. Bogată în mangan, calciu, potasiu şi probiotice, banana contribuie la întărirea dinţilor şi a oaselor, la absorbţia calciului şi la stimularea metabolismului. De asemenea, morcovii joacă un rol important în păstrarea calciului în oase, şi, în plus, contribuie la sănătatea oculară şi a pielii.

Tofu stimulează creşterea şi ţine obezitatea la distanţă

Consumul regulat de tofu este util pentru tineri nu doar pentru că îi ajută să crească în înălţime. Acest aliment din soia are foarte puţine grăsimi şi calorii, aşa că este de folos pentru menţinerea unei siluete armonioase. Pentru că tofu în sine nu are un gust pronunţat, se poate amesteca în salate de crudităţi cu condimente şi ulei de măsline. De asemenea, toful afumat este delicios în sandvişuri cu sos pesto, salată verde şi felii de roşie proaspătă.

Citeşte mai multe despre alimentaţia copiilor şi creşterea în înălţime:

Care sunt cauzele rahitismului şi cum se tratează

Medic nutriţionist: „Mâncatul dietetic este nesănătos pentru copii!”